Afbeelding

Fotowedstrijd in de natuur: landschappen van bekende kunstenaars

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - De Vereniging Rembrandt organiseert in samenwerking met Natuurmonumenten een fotowedstrijd in het kader van het themajaar ‘Ode aan het Nederlandse landschap’. De organisaties dagen mensen uit de natuur in te gaan en een foto te maken van een landschap of landschappelijk motief dat een werk van een bekende kunstenaar in herinnering brengt. 

Het Nederlandse landschap is met zijn duinen, wadden, bossen, heidevelden en moerassen verbazingwekkend gevarieerd. Goede kunstenaars helpen ons beter te observeren en openen ons de ogen voor de schoonheid van de natuur. Dat deed Jacob van Ruisdael met zijn imposante wolkenluchten, net als Van Gogh met zijn knotwilgen of Mondriaan met zijn in zonlicht badende duintoppen.

Om iedereen dat te laten ervaren, organiseren de Vereniging Rembrandt en Natuurmonumenten een fotowedstrijd. Natuur- en cultuurliefhebbers worden aangemoedigd om eropuit te gaan, met als doel te herkennen en vast te leggen wat een bepaalde kunstenaar trof. Dat kan een indrukwekkend vergezicht of een karakteristieke boom zijn, maar ook een opvallende lichtval, structuur of atmosfeer. Enkele voorbeelden zijn te vinden op de actiepagina van de Vereniging Rembrandt.

Deelnemers kunnen hun foto delen via social media met de hashtag #museumbuiten, of opsturen naar bureau@verenigingrembrandt.nl, met vermelding van naam, locatie en het kunstwerk dat hen heeft geïnspireerd. De twee mooiste inzendingen worden beloond met een wandeling door het Noord-Brabantse natuurgebied de Oude Buisse Heide, onder begeleiding van een boswachter van Natuurmonumenten en een kunsthistoricus van de Vereniging Rembrandt. De actie loopt tot 1 juni 2021.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief