Afbeelding
Foto: Remko Vermunt
OP DE WERKVLOER

Peter Pipping: ‘Het is een sport om de voorraad kloppend te krijgen’

Door: Remko Vermunt Algemeen

Peter Pipping werkte 25 jaar lang bij Philip Morris in Bergen op Zoom, totdat de fabriek in 2015 de deuren moest sluiten. Ruim 1200 medewerkers werden bedankt voor hun werkzaamheden, maar Peter besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten. Al snel was hij weer aan het werk en vijf jaar geleden is hij gestart als magazijnbeheerder bij de BOZ Group in Bergen op Zoom. “Ik heb gelukkig niet lang thuisgezeten”, vertelt Peter.

Peter, welke opleidingen heb je gevolgd?
Ik heb eerst de mavo gedaan, later deed ik de havo en daarna was ik het leren beu. Ik heb dus geen speciale richting gekozen en ben meteen gaan werken. Ik kwam bij Philip Morris in de logistiek terecht. Ik heb daar verschillende cursussen en diploma’s behaald, zoals bijvoorbeeld heftruck rijden, maar ook computercursussen zoals Excel en Word. Toen ik een jaar of 35 was heb ik nog een avondopleiding gevolgd bij het ROC in Roosendaal. In twee jaar tijd leerde ik meer over voorraadbeheer, material management, people skills en integrale logistiek.

Waarom wilde je die opleiding volgen?

Sommige mensen kiezen al vroeg de richting die ze op willen. Ik heb dat pas later gedaan. Deze opleiding gaf mij de kans om te groeien binnen mijn werk. Wil je meer verdienen? Dan moet je ook zorgen dat je meer basiskennis hebt. Uiteindelijk heb ik toen ik bij de BOZ Group kwam werken nog wel een omscholing gevolgd, omdat je hier specifieke kwaliteiten nodig hebt zoals geometrisch meten, materiaalkennis en het lezen van tekeningen.

Wat is er mooi aan jouw vak?

De logistiek an sich is een heel mooi vak. Ik heb in principe met heel de fabriek te maken. Met de inkoop, maar ook met alle afdelingen, want ik distribueer de spullen die zij nodig hebben. Daarnaast doe ik ook de eenvoudige inkoop. Daarnaast werk ik veel met computers. Daar moet je dus wel kennis van hebben, maar dat heb ik altijd al leuk gevonden.

Waar zit voor jou de uitdaging?
Het is voor mij een sport om mijn voorraad precies kloppend te krijgen. Dat deed ik vroeger bij Philip Morris ook. Ik heb een automatisch verticaal magazijn, ook wel een paternosterkast genoemd, die me daarbij helpt. Daarin ligt heel veel materiaal opgeslagen en je ziet het dus meteen als er iets uitgehaald wordt. Vroeger, toen je nog met stellingen werkte, konden mensen zelf langs een stelling lopen om even iets mee te pakken. Dan wordt het veel moeilijker om je voorraad op peil te houden. Ik moet precies weten wat eruit gaat en wat erin komt. Mensen denken wel eens: ‘Je doet alleen schroefjes uitdelen.’ Maar, zo makkelijk is het niet. Je moet precies weten waar je alles kan vinden. Dat scheelt enorm veel zoekwerk.

Hoe ziet een gemiddelde dag er uit?
Ik begin om 07.15 uur. Vanwege het coronavirus starten we op verschillende werktijden, om drukte in bijvoorbeeld de kleedruimtes te vermijden en de maatregelen te kunnen handhaven. Meestal begin ik met het lezen en beantwoorden van de e-mails. Ik print een verzendlijst uit met de prioriteiten van die dag en dan ga ik spullen die binnengekomen zijn inboeken. Daarna ga ik aan de slag met verzoeken vanuit de fabriek. Om 08.00 uur hebben we altijd een productieoverleg om nog even de prioriteiten van die dag door te nemen en twee keer in de week hebben we inkoopoverleg om te kijken of alles op tijd binnen is gekomen of dat er leveranciers zijn die nog nagebeld moeten worden.

Zitten er ook nadelen aan je werk?
Sommige frames die we binnenkrijgen zijn heel erg vet. Daar krijg je dus wel zwarte handen van. En sommige onderdelen die we binnenkrijgen zijn erg zwaar, dus je moet wel kunnen tillen. Oh, en er kan wel eens wat meer geluid geproduceerd worden in de fabriek, maar dat weet je van tevoren. Het is geen kantoorbaan.

Wat zijn je ambities?

Ik wil dit gewoon blijven doen. Ik heb niet de neiging om weg te gaan. Ik word wel eens gevraagd door andere bedrijven, maar die behoefte heb ik gewoon niet. Dit is een aantrekkelijk bedrijf om te werken. Ook qua salarissen. Je kan laagdrempelig instappen en je daarna specialiseren. Ik kan het iedereen aanraden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief