Het verwijzingsbord stuurt belangstellenden voortaan in de juiste richting.
Het verwijzingsbord stuurt belangstellenden voortaan in de juiste richting. Foto: Will Rombouts

‘Sint Jorispad is goed bewaard geheim’

Door: Addo Sprangers Algemeen

KRUISLAND - Twee jaar geleden vond aan de Langeweg in Kruisland de officiële opening van het Sint Jorispad plaats. Een doorverwijzingsbord naar het pad, om belangstellenden de weg te wijzen, ontbrak echter nog. Daarin is sinds deze vrijdag, naamdag van Sint Joris, verandering gekomen.

Dat het Sint Jorispad precies naast de Heilige Georgiuskerk in Kruisland gestalte heeft gekregen, is geen toeval. Sint Joris en Sint Georgius, patroon van de kerk, zijn namelijk één en dezelfde persoon. Veel mensen zijn hiervan niet op de hoogte, al geniet het verhaal van Sint Joris en de draak weer wel de nodige bekendheid. Wanneer de christelijke ridder Joris aankomt in een Libische stad, verneemt hij dat een plaatselijke prinses als offergave aan een draak is geschonken. Joris belooft de koning en het volk de draak te zullen doden, op voorwaarde dat iedereen zich dan door hem zal laten dopen. Zo geschiedt: Joris verslaat de draak, redt de prinses en iedereen bekeert zich tot het christendom.

Symbool

Sint Joris wordt daarom traditioneel afgebeeld met een draak welke symbool staat voor het heidendom. Het verslaan van de draak symboliseert de bekering van een heidens land of stad tot het christendom. Al valt daar volgens pastoor Hans de Kort ook wel een hedendaags thema aan te verbinden: “Je zou het ook kunnen zien als alle kracht die nodig is om het coronavirus te verslaan, met een beetje hulp van boven. Het symboliseert de strijd van goed tegen kwaad.”

Cultuurproject

Die symboliek is terug te zien in de levensgrote sculptuur van Joris en de draak, uit cortenstaal vervaardigd door de lokale ondernemer Frank Bogers. De sculptuur, die ’s avonds wordt verlicht, is gelegen langs het speciaal aangelegde Sint Jorispad dat door de tuin van de Georgiuskerk loopt. Op het kerkplein staat, naast een bankje waar regelmatig uitrustende wandelaars en fietsers zich verpozen, een informatiebord met uitleg over historische en hedendaagse betekenis van het verhaal van Sint Joris en de draak. Het zijn de zichtbare resultaten van het cultuurproject waar de parochiekerncommissie H. Georgius, Dorpsraad Kruisland en Gemeente Steenbergen twee jaar geleden gezamenlijk hun schouders onder zetten.

Uitnodigen

Alleen het nu gerealiseerde doorverwijzingsbord ontbrak dus nog. “Dat had eigenlijk in het openingsjaar van het Jorispad al geplaatst moeten worden,” weet Ad Huijsmans, voorzitter van de parochiekerncommissie. ”Vanwege het coronavirus is de komst van het bord echter een beetje blijven hangen.” Dat het verwijzingsbord er nu eindelijk is, is volgens Huijsmans geen overbodige luxe. “Het Sint Jorispad maakt weliswaar deel uit van een wandelroute door Kruisland, maar niemand weet waar het Sint Jorispad precies ligt. Wat dat betreft is het pad nog steeds een goed bewaard geheim. Hopelijk verandert dit via het bij het informatiebord geplaatste verwijzingsbord naar het pad, dat bezoekers moet uitnodigen om er ook daadwerkelijk een wandeling te maken. Vanaf het Sint Jorispad is ook de Heilige Georgiuskerk te zien. Het mes snijdt op die manier aan twee kanten, want zo wordt benadrukt dat het pad en de kerk met dezelfde naamgever ook echt bij elkaar horen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief