Burgemeester Ruud van den Belt bij de kranslegging: 'We zijn nog altijd vrij'.
Burgemeester Ruud van den Belt bij de kranslegging: 'We zijn nog altijd vrij'. Foto: Will Rombouts

Sobere Dodenherdenking in gemeente Steenbergen

Door: Addo Sprangers Algemeen

DINTELOORD - ‘Na 75 jaar vrijheid’ was dinsdag het landelijke thema van de Nationale Dodenherdenking waar ook in de gemeente Steenbergen bij werd stilgestaan. Dat gebeurde traditiegetrouw met herdenkingsceremonies op de Welberg, in Dinteloord en in Steenbergen.

Zoals gebruikelijk verzorgde de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg de herdenkingsceremonie bij bevrijdingsmonument ‘de Klok’. Wethouder Willy Knop hield een toespraak en legt een krans namens het college, de raad én heel de lokale gemeenschap. Bij de dodenherdenking in Steenbergen was wethouder Wilma Baartmans aanwezig. Ook zij sprak een woordje en legde namens college, raad en heel de gemeenschap een krans bij het monument op het Kerkplein. 

Coronavirus

Datzelfde deed burgemeester Ruud van den Belt in een koud en winderig Dinteloord. “Een jaar geleden - bij de herdenking van 75 jaar vrijheid - beseften we nog maar amper wat ons door de uitbraak van het coronavirus was overkomen en wisten we niet half wat ons allemaal nog te wachten stond,” sprak hij daarbij. “Een jaar later zijn we allemaal, iedereen op zijn eigen manier, behoorlijk op de proef gesteld. Daarbij werd een groot beroep gedaan op ons solidariteitsgevoel. Dat gebeurde gelukkig niet tevergeefs. Integendeel. In onze samenleving wisten mensen elkaar, in alle kernen, ook op afstand prima te vinden. We stonden er niet alleen voor.”

Vrij

Volgens de burgemeester heeft dat alles te maken met het gegeven dat we - ondanks alle noodzakelijke beperkingen en het onmiskenbare leed dat de coronacrisis heeft veroorzaakt - nog altijd vrij zijn. “Vrij om onze stem te laten horen. Vrij om keuzes te maken. Vrij om te demonstreren. Vrij ook om anderen te helpen, zonder het risico daarvoor te worden afgestraft. Vrij om onszelf te zijn, met al onze talenten en tekortkomingen. Vrij om te laten zien waar we voor staan, waar we in geloven, hoe we in het leven staan, wie we lief hebben en waar we vandaan komen. Dankzij al die vrijheden en de grote betrokkenheid die onze gemeenschap kenmerkt, mogen we ons daarom ‘na 75 jaar vrijheid’ onverminderd gelukkig prijzen. Gelukkig, omdat we leven in een land waar oorlogsgeweld al 75 jaar tot het verleden behoort. Waar geen gevaar dreigt op elke straathoek en kinderen niet ten strijde hoeven te trekken. Waar je niet van huis en haard hoeft te vluchten uit lijfsbehoud. Zonder te weten of je je dierbaren ooit nog terug zult zien. Zonder toekomstperspectief. Zonder zekerheden.”

Veteranen

Wijzend op de halfstok hangende vlag, ter nagedachtenis en ter ere van allen die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog - waar ook ter wereld - slachtoffer zijn geworden van oorlogsgeweld, benadrukte burgemeester Van den Belt dat nooit mag worden vergeten welk ongekend offer zij hebben gebracht voor onze vrijheid. Een speciaal woord had hij hierbij voor onze veteranen die uit eigen ervaring weten welke traumatische gebeurtenissen zich ook na de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld. “Ook oorlogen en vredesoperaties hebben onuitwisbare sporen achtergelaten in het leven van velen. En het leven van velen verwoest. We zouden onmogelijk oprecht vrij kunnen zijn, zonder ook hier bij stil te staan. Uit mijn contacten met vooral onze lokale veteranen merk ik dat zij zich vaak niet erkend en hérkend voelen. Laten we proberen daar verandering in te brengen, door ook daarvoor steeds onze waardering, respect en begrip te tonen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief