Jan-Willem van Beers, Ger van Dijk en Lucien van Loon op De Assumburg.
Jan-Willem van Beers, Ger van Dijk en Lucien van Loon op De Assumburg. Foto: Christel Schiphorst

Bevlogen molenaars houden molenerfgoed gemeente Steenbergen in stand

Door: Christel Schiphorst Algemeen

NIEUW-VOSSEMEER/HEENSE MOLEN - Drie trotse molenaars draaien iedere zaterdagmiddag de molens van Steenbergen. De ene week De Vos in Heense Molen en de andere week De Assumburg in Nieuw-Vossemeer. 

De twee werkende monumenten, die al honderden jaren ons landschap verrijken, kunnen blijven bestaan mede dankzij de goede zorgen van vrijwilligers. Ger van Dijk en Jan-Willem van Beers zijn al zo’n vijftien jaar vrijwillig molenaar. Sinds enkele jaren worden zij geflankeerd door Lucien van Loon. Bevlogen mannen, met een passie voor techniek, geschiedenis en het in stand houden van ons erfgoed. Bij Jan-Willem is het zaadje geplant tijdens zijn werk voor de monumentenwacht, waarvoor hij klassieke windmolens inspecteerde. Toen er nieuwe vrijwilligers werden gezocht, meldde hij zich aan. Ger van Dijk heeft al een passie voor molens vanaf zijn jeugd. Toen hij als kleine jongen een molenaar mocht helpen, tijdens een toeristisch uitje, viel hij als een blok voor dit fenomeen. Maar ook Lucien, die onbevreesd de wieken in klimt, vond molens altijd al interessant. Met zijn ervaring als timmerman en liefde voor hout, is hij ‘s zaterdags graag bezig met herstel en onderhoud.

Gilde van Vrijwillige Molenaars

Voordat de heren hun vrijwilligerswerk konden gaan uitvoeren, hebben ze alle drie een gedegen opleiding moeten volgen. Ger licht toe: “Molens draaien kan een dodelijke sport zijn. Je moet goed weten wat je doet, veiligheid is heel erg belangrijk. De opleiding duurt twee jaar, want je moet ieder seizoen een paar keer meegemaakt hebben. Of ‘t nu gaat om onweersbuien in de zomer of bevroren zeilen in de winter.” Daarnaast draaien de wieken met een geweldige kracht rond en zijn alle draaiende delen binnen in de molen niet afgeschermd.”

Bijna maalvaardig

”Dit jaar hebben we veel aan onderhoud kunnen doen, want helaas mochten we niet open voor publiek. We proberen De Assumburg weer maalvaardig te maken. De bekisting van de molenstenen is vernieuwd, met zoveel mogelijk behoud van originele delen, maar de techniek rondom de draaiende delen moet nog hersteld worden,” laat Lucien zien. “Zodra alles functioneert nodigen we iedereen uit om het te komen ervaren.”

Klein molenmuseum

Het kleine museum op de eerste verdieping heeft modelmolens, waarvan ook enkele functioneren, zodat je het maal- of zaagproces kunt zien. Op feestdagen wordt er gevlagd en door de wieken in een bepaalde stand te zetten, staat de molen ‘in de vreugd’ of ‘in de rouw’. Ook in WO-II gebruikten molenaars de wiekstanden om berichten of codes door te geven. ‘t Bruist van de historie en verhalen rondom de molens. Met de kennis en kunde die de drie mannen hebben, vullen ze elkaar goed aan. “Het is een goed team”, aldus Lucien. “En het is ook gezellig, natuurlijk. We zoeken nog vrijwilligers met gevoel voor techniek, geschiedenis of met andere kwaliteiten.” [n]

Nationale Molendagen

De deuren mogen nog niet open tijdens de Nationale Molendagen 2021, maar De Hollandsche Molen besteedt er wel extra aandacht aan. Zie www.molens.nl/nationalemolendag-2021.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief