Naar verwachting ontstaan binnen afzienbare tijd ook mogelijkheden om ook kassen te bedekken met zonnepanelen.
Naar verwachting ontstaan binnen afzienbare tijd ook mogelijkheden om ook kassen te bedekken met zonnepanelen. Foto: Will Rombouts

Fractie VVD: ‘Potentie zonne-energie op daken goed in beeld?’

Door: Addo Sprangers Algemeen

STEENBERGEN - Hebben we de potentie voor zonne-energie op daken wel voldoende in beeld? En wordt de ontwikkeling hiervan wel voldoende gestimuleerd en gefaciliteerd? Het zijn zaken waarover de VVD-fractie graag van gedachten wil wisselen met het Steenbergse college.

In de vergadercyclus van de gemeenteraad staat deze maand de gedeeltelijke evaluatie Visie Energie en Ruimte op de agenda. “De VVD bemerkt dat er zowel gemeentelijk, provinciaal als ook landelijk een stevige discussie gaande is over het gebruik van de openbare ruimte,” schrijft VVD-fractievoorzitter Kees Gommeren in een brief aan burgemeester en wethouders. “Onderdeel hiervan is de discussie over grootschalige aanleg van zonneweides die ook erg veel maatschappelijke weerstand te weeg brengt. Dit roept voor de VVD de vraag op of we de potentie voor zonne-energie op daken wel voldoende in beeld hebben en ook de ontwikkeling hiervan voldoende stimuleren en faciliteren.”

Dakoppervlakte

Het brengt de VVD-fractie tot een aantal vragen. Zo is in de tabellen voor de berekening van de dakoppervlaktes uitgegaan van de oppervlakte in 2016. Namens zijn fractie wil Gommeren nu van het college weten hoe groot deze dakoppervlakte is per 1 januari 2021 en of de eventuele groei van deze fractie is meegenomen in de berekeningen voor de evaluatie van de Visie Energie en Ruimte. Hiernaast vraagt hij burgemeester en wethouders hoe zij u de ontwikkeling van het dakoppervlak naar 2030 inschatten, door bijvoorbeeld toename van woningbouw, industrie en kassenbouw. Ook vraagt Gommeren zich af of in de berekening geen rekening moet worden gehouden worden met het gegeven dat binnen afzienbare tijd ook mogelijkheden ontstaan om ook kassen te bedekken met zonnepanelen. Van het college wil hij weten wat hiervan de gevolgen zijn voor de beschikbare oppervlaktes op daken.

Rendement

In zijn schrijven kaart Gommeren verder het rendement van 17% aan waarmee is gerekend in de opgave, ofwel een rendement van 4,2 terajoule per hectare. Volgens Gommeren zijn deze rendementen inmiddels veel hoger, tot wel 22 %. Van het college wil hij daarom antwoord op de vraag of hier al mee is gerekend en wat in dat geval dan de huidige opbrengst per hectare zon op dak bedraagt. Ook is hij benieuwd wat dit dan betekent voor de totale opbrengst zon op daken. Het liefst ziet hij hierbij de antwoorden in tabelvorm, met daarin de uitkomsten van procentuele groei van dakoppervlak en de procentuele groei rendement van de zonnepanelen afgezet tegen de totale productie zon op dak. ‘Last but not least’ vraagt hij het college naar de tot nu toe ondernomen acties om de inwoners van de gemeente Steenbergen te adviseren en te ondersteunen bij het aanleggen van zon op dak en andere energieleverende en of besparende maatregelen. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief