De Perspectiefnota is een doorkijkje naar de komende jaren.
De Perspectiefnota is een doorkijkje naar de komende jaren. Foto: Addo Sprangers

Perspectiefnota 2022-2025: ‘Ontwikkeling vitale kernen staat centraal’

Door: Addo Sprangers Algemeen

STEENBERGEN - De Gemeente Steenbergen barst van de plannen en wil met de realisatie daarvan vaart maken de komende jaren. De hiertoe benodigde financiën zijn aanwezig, zo blijkt uit de deze week onder de noemer ‘Vitale kernen, vitale gemeenten’ gepresenteerde Perspectiefnota 2022-2025.

Een titel die niet zomaar is gekozen. Om de ontwikkelkansen van de gemeente Steenbergen optimaal te kunnen benutten, wordt via gebiedsgerichte ontwikkeling namelijk ingezet op de zes verschillende kernen binnen de gemeente, elk met haar eigen unieke karakter. Op deze manier moet de gemeente Steenbergen een aantrekkelijke plek blijven om te wonen, te werken en te leven, een aantrekkelijke vestigingsplaats vormen voor bedrijven en bewoners én een aantrekkelijke plek zijn om te bezoeken. In de Perspectiefnota, een doorkijkje naar de komende jaren en een voorloper op de begroting, geeft het Steenbergse college van burgemeester en wethouders aan waar zij de nadruk op wil gaan leggen. De verdere afronding van het raadsprogramma ‘Aan de slag!’ speelt hierin de komende tijd een belangrijke rol.

Jubileum

De periode van de perspectiefnota loopt van 2022 tot 2025 en vormt de basis voor de programmabegroting. Het eerste jaar van de nota wordt in ieder geval een bijzonder jaar. Dan immers viert de Gemeente Steenbergen dat de stad Steenbergen 750 jaar bestaat én haar 25-jarig jubileum als één gemeente. Als het goed is kan daarnaast bovendien hopelijk het leven zonder de beperkende maatregelen van het coronavirus weer worden opgepakt worden. ‘Last but not least’ is 2022 ook het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat maakt dat de Perspectiefnota een brug slaat naar de nieuwe bestuursperiode. Bijna alles uit het raadsprogramma ‘Aan de slag!’ is afgerond of staat op de rit. De komende tijd wil het college dan ook gebruiken om zogezegd de puntjes op de i te zetten, waarbij als belangrijke pijlers woningbouw, economische ontwikkeling én innovatie van de agrofood-sector zijn aangemerkt.

Huishoudboekje

Volgens wethouder Koos Krook (portefeuillehouder Financiën) heeft de Gemeente Steenbergen haar financiën goed op orde. De plannen die er nu liggen, kunnen volgens hem dan ook ‘gewoon’ worden bekostigd vanuit het huishoudboekje. “Onze algemene reserve is ruim voldoende,” stelt hij. “Vanuit het noodfonds Covid-19 is er daarnaast nog zo’n zeven ton beschikbaar om tegenvallers door de coronacrisis te kunnen opvangen. We hebben voldoende vet op de botten om eventuele risico’s het hoofd te kunnen bieden.” Onduidelijk is wel welke bedragen de Gemeente Steenbergen tegemoet kan zien vanuit het Rijk voor wat betreft algemene middelen en BUIG-middelen voor de bekostiging van uitkeringen. Dat laatste heeft alles te maken met het fluctuerend aantal inwoners van de gemeente Steenbergen, vooral veroorzaakt door arbeidsmigranten. Om met de woorden van wethouder Krook te spreken: “Honderd inwoners meer of minder betekent dat het budget omhoog of omlaag gaat. Het gaat dan om tonnen die wij als Gemeente Steenbergen meer of minder krijgen.”

Klaproosveld

Zoals gezegd staat 2022 in het teken van het jubileumjaar 750 jaar en 25 jaar Steenbergen. Hierbij zal het vestingverleden van vestingstad Steenbergen zoveel mogelijk worden uitgedragen, zo maakt wethouder Wilma Baartmans duidelijk. “Dat betekent dat er meer geld beschikbaar komt voor musea, dat er meer aandacht komt voor behoud van monumenten en dat er wordt geïnvesteerd in het herstel van voorgevels met historische waarde.” Daarnaast wordt er volgens haar werk gemaakt van de inrichting van het Klaproosveld in Welberg. Voor wat betreft het twee jaar geleden vastgestelde Uitvoeringsprogramma Arbeidsmigranten maakt zij duidelijk dat er middels een stuurgroep een vinger aan de pols wordt gehouden om misstanden rond de huisvesting van arbeidsmigranten, zoals onlangs in het nieuws in het Limburgse Linne, te voorkomen. Op het gebied van duurzaamheid meldt zij onder meer dat zal worden onderzocht in hoeverre de openingstijden van de Milieustraat kunnen worden verruimd.

Hotel langs A4

Een belangrijk onderwerp uit de portefeuille van wethouder Willy Knop is de beoogde realisatie van een hotel langs de A4. “Dat staat nog altijd hoog op het verlanglijstje,” laat hij weten. Sterker nog: het kan hem niet snel genoeg gaan. De handtekeningen onder de koopovereenkomst van de gronden voor de ontwikkeling van het hotel waren vorig jaar maart echter nog maar nauwelijks opgedroogd, of het coronavirus brak uit. Knop: “We willen als Gemeente Steenbergen vooruit en zijn inmiddels weer aan tafel gaan zitten. Daarbij is afgesproken dat de ontwikkelaars van A4 Hotel BV op korte termijn met plannen moeten komen. Lukt dit niet, dan moeten we misschien in zee gaan met andere projectontwikkelaars.” De wethouder richt zijn pijlen verder op onder andere het uitrollen van de inmiddels uitgeschreven Marketingstrategie. Hierin worden veel kansen toegedicht aan het toerisme in de gemeente Steenbergen. Verder wordt er onder meer ingezet op de economische kracht van de gemeente Steenbergen, waarbij strategisch wordt ingezet op agrofood, bedrijventerreinen en toerisme en recreatie. Speciale aandacht is er eveneens voor het samenwerken met ondernemers en brancheverenigingen, en de versterking van het winkelgebied in het centrum van Steenbergen.

Sociale wijkteams

Wethouder Koos Krook vertelt dat, in de strijd tegen armoede en eenzaamheid, straks meer de wijken in zal worden getrokken. Dit gebeurt dan via sociale wijkteams. Om de veerkracht van de inwoners van de gemeente Steenbergen te versterken, worden preventieve zorg en trainingen aangeboden. De dagbesteding moet straks volgens de wethouder toegankelijker worden. “Gekoppeld aan bijvoorbeeld de Ontmoetingswinkel en gericht op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt,” geeft hij als voorbeeld. Hiernaast kondigt Koos Krook een vervolgonderzoek naar de gemeentelijke lasten aan, waarbij onroerendezaakbelasting (ozb), toeristenbelasting en forensenbelasting onder de loep worden genomen. “Kijken dus of we het goed doen en of we geen kansen laten liggen op middelen die we nodig hebben om de gemeentelijke activiteiten te kunnen financieren,” legt hij uit.

Fort Henricus

Ook verschillende speerpunten uit de portefeuille van wethouder Esther Prent komen nadrukkelijk aan bod in de Perspectiefnota. Zo moet er straks samen met de Dorpsraad uitvoering worden gegeven aan de Recreatieve Visie Nieuw-Vossemeer. “Het is daarbij vooral belangrijk dat het plan van het dorp zelf is,” aldus de wethouder. OP het gebied van recreatie staat overigens nog veel meer op de planning: denk aan de doorontwikkeling van Fort Henricus en de realisatie van de fietsroute Nieuw Volkerak, tussen Dinteloord en Nieuw-Vossemeer. Hoog op de agenda staat verder het ondersteunen van initiatieven vanuit de samenleving samen met kerncoördinatoren. “De inwoners weten hen steeds beter te vinden,” weet Esther Prent.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief