Maikel Eriks (27), hoofdbrandwacht Steenbergen:
Maikel Eriks (27), hoofdbrandwacht Steenbergen: Foto: Christel Schiphorst

Maikel is vrijwillig brandweerman: ‘Het is meer dan een adrenalineshot, het is een roeping’

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN – Van oproep op de pieper tot in de brandweerwagen zitten met volledige bepakking aan in 6 minuten! Voor Maikel Eriks (27) is het meer dan een adrenalineshot, het is een roeping.

Maikel is al zeven en een half jaar bij de vrijwillige brandweer van Steenbergen. Hij is nu in afwachting van de nieuwe epauletten met 3 strepen op zijn schouders, een bevordering tot Hoofdbrandwacht (huidige benaming A5). Brandweermanbloed stroomt door zijn aderen, van vader op zoon. “Hier in Steenbergen hebben we meer dan 100 uitrukken per jaar”, weet Maikel, “en daarnaast is onze tankwagen inzetbaar in de hele regio.” Brandweerpost Steenbergen is gespecialiseerd in groot watertransport. “Als er in de omgeving een uitruk is en er moet opgeschaald worden, dan brengen wij extra water. Zoals laatst een bosbrand op de Rucphense heide. We zijn met de tankwagen, de waterbak (10 kuub), zoals wij het noemen, gaan assisteren.”

Geen tekort

“Aan vrijwilligers is hier geen tekort. We zouden zelfs een wachtlijst kunnen maken. We hebben nu 24 vrijwillige brandweerlieden. Een gedegen brandweeropleiding is overigens verplicht. Nadat je de basisprincipes hebt geleerd van levensreddend handelen en hoe te bewegen rondom de TS (Tankautospuit), mag je als 7de manschap (stagiair) mee met een uitruk en flankeer je de pompbediende. Stap-voor-stap worden je handelingen dan uitgebreid. Daarnaast continu bijscholen en een medische keuring om ons scherp te houden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief