Afbeelding
Foto: Caren Vermaat

Bijvriendelijke natuurdag bij Landjuweel Welberg

Door: Caren Vermaat Algemeen

Dit weekend wordt het lustrum gevierd van de open imkerijdagen.

Het thema is de natuur met natuurlijk de bijen in de hoofdrol. “De bij staat aan de basis van de voedselketen en is verantwoordelijk voor een groot deel van alles wat we eten.” vertelt Marjoleen Dogge van imkerijwinkel Landjuweel. Hoe de bijen dit precies doen wordt uitgelegd door de enthousiaste medewerkers van de Natuurvereniging Brabantse Wal, Bijenvereniging Imkers Bij1 en Avanta die zorgt voor bijvriendelijke bloemenmengsels voor in de tuin.

Bij de verschillende stalletjes zijn leuke vragen te vinden over de bijen die door kinderen kunnen worden beantwoord waarmee ze kans maken op een mooie prijs. Het is de bedoeling op die manier kinderen te leren waarom de bijen zo belangrijk voor ons zijn maar tegelijkertijd leren de ouders er ook veel van.

Op het plein staat ook een echte bijenkast met een compleet bijenvolk inclusief de koningin. De koningin is iets groter dan de andere bijen en heeft een iets andere vorm maar het is toch vaak wel even zoeken om haar te vinden aldus Maurits Dogge. Maurits is als zoon van Kees en Marjoleen Dogge al enige jaren actief bezig in het bedrijf van zijn ouders maar heeft sinds dit jaar ook zijn eigen bijenvolken. “In het begin was ik echt uren aan het zoeken naar de koningin maar kon haar dan nog steeds niet vinden. Omdat er wel eitjes werden gelegd wist ik dat ze er moest zijn. Nu hebben we een systeem met gekleurde stipjes. De koningin krijgt een heel klein gekleurd stipje op haar lijf waardoor ze veel makkelijker te herkennen is. Scheelt veel tijd en ook leuk voor de kinderen hier om zo de koningin eruit te kunnen halen.”

Op de markt staat ook nog de uilenvereniging met informatie over kerkuilen en steenuilen die veel voorkomen in Steenbergen. De Vereniging plaatst nestkassen bij mensen thuis die uilen hebben zitten zodat ze een rustig plekje krijgen om te kunnen broeden.

De open dag is vandaag nog tussen 10.00 en 16.00 uur te bezoeken aan de Boomdijk 12 in Welberg.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief