Jaap de Vries leidt bezoekers rond in De Holle Roffel: 'Juist in vroegere tijden deden ook veel vrouwen thuis het zware werk'
Jaap de Vries leidt bezoekers rond in De Holle Roffel: 'Juist in vroegere tijden deden ook veel vrouwen thuis het zware werk' Foto: Caren Vermaat

Ambachts- en gereedschapsmuseum De Holle Roffel: ‘Niet alleen voor mannen’

Door: Caren Vermaat Algemeen

KRUISLAND - Sinds twee jaar is Jaap de Vries verantwoordelijk voor de rondleidingen in ambachts- en gereedschapsmuseum De Holle Roffel in Lruisland. Hij vertelt in geuren en kleuren over de herkomst en het gebruik van de uitgebreide collectie.

Jaap begint te vertellen dat het museum echt niet alleen voor mannen is. “Juist in vroegere tijden deden ook veel vrouwen thuis het zware werk. Zo staat er een van de eerste stofzuigers die bijna niet te tillen is zo zwaar. Maar ook oude schoonmaakproducten, zepen en een wasbord met een oude dompelaar. Die gebruikten we vroeger nog thuis om de hete was schoon te krijgen,” laat hij lachend weten.

Schoenmaker

Ook staat er een laag tafeltje met een stoeltje dat door een schoenmaker werd gebruikt. “Weet je waarom dat tafeltje zo laag was? Dan kon de schoenmaker de schoenleest op zijn knie zetten,” zegt hij terwijl hij aan het tafeltje gaat zitten. “Als ik hier zit moet ik altijd aan mijn vader denken die was ook schoenmaker”, vertelt hij vol trots. Ook laat hij de Holle Roffel zien, een bepaald soort schaaf waaraan het museum zijn naam te danken heeft. 

Klepperman

En zelfs de klapper van de klepperman Jan Verbraak ligt in het museum. De bekende klepperman liep vroeger door de straten van Kruisland om mensen te waarschuwen. Jaap heeft over ieder instrument wel een mooi verhaal te vertellen. “Zo kunnen bezoekers ervaren hoe het vroeger ging en hoe goed en gemakkelijk we het nu vaak hebben.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief