Dami Koevoets, oprichter en voorzitter van Stichting De Holle Roffel.
Dami Koevoets, oprichter en voorzitter van Stichting De Holle Roffel. Foto: Caren Vermaat

Dami Koevoets: ‘Ik fantaseerde dat ik mijn werktuigen kon exposeren in deze kerk’

Door: Christel Schiphorst Algemeen

KRUISLAND - Als oprichter van de Stichting De Holle Roffel vertelt Dami Koevoets enthousiast over het ontstaan van het Ambachts- en gereedschappen museum in 1991.

Dami werkte in de jaren ‘70 en ‘80 in een timmerfabriek in Kruisland. Hij had toen al een voorliefde voor oude gereedschappen en materialen die hij verzamelde. Hij mocht een klein kamertje van de timmerfabriek gebruiken om daar zijn verzameling uit te stallen. Toen vonden mensen het al leuk om te komen kijken naar zijn collectie. Doordat de timmerfabriek werd verplaatst was er geen plek meer voor zijn spullen en is hij op zoek gegaan naar een ander onderkomen.

Samenwerking

Tijdens zijn werk had hij uitzicht op de kerk en stelde hij zich voor hoe mooi het zou zijn als hij daar zijn gereedschappen zou kunnen tentoonstellen. In die tijd was de kerk nog gewoon in gebruik maar omdat er nog maar vijf gezinnen waren die de kerk bezochten had het bestuur van de kerk ook al contact met de Protestante kerk in Oud-Gastel over mogelijke samenwerking.

Vrijwilligers

“Uiteindelijk heb ik toen na een jaar de kerk kunnen overnemen. In mei 2003 is de kerk officieel in gebruik genomen door ‘de Holle Roffel’ als museum. Samen met een groot aantal vrijwilligers houden we het museum draaiend door de unieke collectie gereedschappen en werktuigen uit het verleden. Door het bewaren, verzorgen en uitbreiden van deze collectie willen we eer betonen aan iedereen die met behulp van de gereedschappen vroeger zijn dagelijks brood moest verdienen,” aldus Dami. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief