Het herdenkingsmonument in Welberg.
Het herdenkingsmonument in Welberg. Foto: Will Rombouts

Klokken in Welberg en Edmonton luiden samen bij onthulling standbeeld

Door: Addo Sprangers Algemeen

WELBERG - Op initiatief van de Dutch Canadian Club in Edmonton, Canada, zal binnenkort een bronzen standbeeld van Anne Frank worden geplaatst in het herdenkingspark van het South Alberta Light Horse Regiment in Edmonton. Dat standbeeld wordt op zondag 8 augustus plechtig onthuld. De officiële onthulling krijgt extra cachet door het gelijktijdig luiden van de klokken in Welberg en Edmonton.

Welberg en Steenbergen hebben een bijzondere band met het South Alberta Light Horse Regiment De voorloper van dit regiment was het South Alberta Regiment, dat een belangrijke rol had bij de bevrijding van Welberg en Steenbergen in 1944. Door (oud) leden van het South Alberta Light Horse Regiment werden al verschillende bezoeken gebracht aan Welberg en Steenbergen. Dat was niet alleen steeds het geval om de slachtoffers van 1944 bij de klok aan de Canadezenweg ceremonieel te herdenken, maar ook om - samen met de inwoners van Welberg en Steenbergen - stil te staan bij de verantwoordelijkheid voor vrede en vrijheid die op ieder rust.

Verzoek

In 2016 kreeg het South Alberta Light Horse Regiment van de inwoners van Welberg en Steenbergen een kleinere kopie van het Welbergse klokmonument. Die klok, de voormalige Angelus-klok van de Welbergse Corneliuskerk, werd de Ceremonial Bell van dat regiment. Het gevoel samen te delen in de verantwoordelijkheid voor vrede en vrijheid wordt sindsdien bekrachtigd door het samen tegelijkertijd luiden van beide klokken bij de officiële herdenkingen. Op Canadees verzoek gaat dat op 8 augustus een keer extra gebeuren.

Replica

Het Dutch Canadian Centre, met daarin John Stobbe als drijvende kracht, heeft eerder een sponsoractie gehouden om het standbeeld van Anne Frank te kunnen realiseren. Het is een replica van het originele beeld van beeldhouwer Pieter d’Hont dat in Utrecht staat. Dezelfde mal van het beeld is gebruikt voor het beeld in Edmonton. Het gaat dus om een getrouwe bronzen kopie die vanuit Nederland naar Canada is overgebracht. Uit eerbetoon en ter herinnering van het gezamenlijk oorlogsverleden wordt het beeld in het herdenkingspark van het South Alberta Light Horse Regiment geplaatst.

Verantwoordelijkheid

Zoals gezegd wordt op zondag 8 augustus het standbeeld van Anne Frank onthuld. Direct na die onthulling om 13.30 uur plaatselijke tijd wordt daar in Canada de Ceremonial Bell van het South Alberta Light Horse Regiment geluid. Op het zelfde moment, maar dat is 21.30 uur plaatselijke tijd, wordt de klok aan de Canadezenweg te Welberg geluid. Zo klinkt ook op dit bijzondere moment weer het samen delen in de verantwoordelijkheid voor vrede en vrijheid.

Burgemeester

Bij de klok op Welberg zal burgemeester Ruud van den Belt aanwezig zijn voor een woordje aan de bezoekers en aan de vrienden in Canada. Zolang de regels het toelaten is iedereen vrij om aan te sluiten op dat tijdstip bij de klok aan de Canadezenweg.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief