De schilderijen vormen een prachtige combinatie met de fraai gerenoveerde Petrus en Pauluskerk in Dinteloord.
De schilderijen vormen een prachtige combinatie met de fraai gerenoveerde Petrus en Pauluskerk in Dinteloord. Foto: FOTO CAREN VERMAAT
CULTUURMAAND STEENBERGEN

Expositie in Petrus en Pauluskerk combineert kunst en theater

Door: Caren Vermaat Algemeen

DINTELOORD - Op feestelijke wijze werd door wethouder Wilma Baartmans zaterdag om 12.30 uur de kunstexpositie in de Petrus en Pauluskerk aan de Westvoorstraat in Dinteloord geopend.

Even daarvoor had de wethouder aan architect Paul Dinant, die de kerk renoveerde en er een appartementencomplex van maakte, het monumentenbordje overhandigd. En met hulp van de kleinzoon van Paul Dinant werd middels het doorknippen van het lintje, de expositie en de Cultuurmaand Steenbergen (CuSt) in Dinteloord officieel geopend. “Cultuur gaat steeds meer leven in onze gemeente vertelt de wethouder en met deze culturele hotspot erbij zijn we heel erg blij en trots. De architect Paul Dinant heeft ook van de kerk een waar kunstwerk gemaakt.”

Werken van 9 kunstenaars

Binnenin de kerk zijn in de maand september de werken van 9 kunstenaars te bewonderen. De kunstenaars exposeren een aantal kenmerkende werken waardoor er een breed palet te zien is. Angelique van den Hout, Marina Cleiren, Inge Coolen en Adrienne Custers tonen hun figuratieve schilderijen. Brita Seijfert is aanwezig met haar prachtige potloodtekeningen en fotograaf Wil Westerweel exposeert een selectie van zijn foto’s. Verder zijn er abstracte schilderijen van Carmen Milhous- Arendt en toont beeldend kunstenaar Karin Starmans haar beelden en tassencollectie.

Ook het werk van Han Koster is aanwezig. Helaas is deze kunstenaar veel te vroeg overleden, maar zijn vrouw Loes Koster-van Dam vertelt vol passie over de werken van haar man. De banieren hebben een prominente plaats is de kerk gekregen. Loes vertelt dat de banieren zijn gemaakt met acrylverf in heldere basiskleuren die soms in lagen over elkaar zijn geschilderd waardoor uitbundige levendige creaties ontstaan. De meeste banieren zijn op linnen geverfd en aan twee kanten beschilderd, zodat ze een hele ruimte kunnen vullen.

Karin Starmans is niet alleen aanwezig met haar kunstwerken maar is ook verantwoordelijk voor de organisatie van de expositie. Karin is een van de leden van het cultuurplatform en was al verliefd op de kerk deze nog in de steigers stond. Ze kan zich nog goed herinneren dat ze de kerk voor het eerst van binnen zag en toen wist ze meteen: “’Hier wil ik iets mee gaan doen’. En dat is nu gelukt!”

Theatervoorstelling

Ze is al ruim 30 jaar kunstenares en heeft ook al eerder kunstroutes georganiseerd in Dinteloord. Ze begon hier zo’n 10 jaar geleden bij haar thuis mee en daarna is daarna aangesloten bij de kunstroute. “Sinds een aantal jaar is CuSt nu organisator van de cultuurmaand en heb ik deze expositie gecoördineerd,” vertelt ze trots. “De expositie is heel de maand september en wordt gecombineerd met theater. Dat vind ik ook het leuke eraan, die combinatie van kunst en theater. Aan het einde van de expositie vindt als afsluiting een komische theatervoorstelling plaats hier in de kerk. Helaas kunnen daar door Corona niet al te veel mensen bij zijn, maar het gaat zeker iets heel moois worden.”

“En na deze expositie ga ik hier ook nog zelf exposeren met mijn werk met als thema ‘Maria komt even thuis’. Het zijn allemaal werken met Maria en kind als symbool voor nieuw leven. Ik heb genoeg werk om de hele kerk te vullen zegt Karin lachend.”

De kunstexpositie in de Petrus en Pauluskerk is heel de maand september elke vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur te bezichtigen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief