<p>Tim Adriaanse en Sanne Naerebout , eigenaren van Brasserie Op de Mart.</p>

Tim Adriaanse en Sanne Naerebout , eigenaren van Brasserie Op de Mart.

(Foto: Marloes Smits)

Gemengde gevoelens bij horeca over coronapas

STEENBERGEN - Dankzij de recente persconferentie, kan de horeca weer flink gaan puzzelen. Grote personeelstekorten en de coronapas die bij elke klant gecheckt moet worden: het wordt een hele kluif voor de sector die het al zo zwaar heeft door de coronacrisis. “Het is zonde om iemand te betalen om bij de deur te gaan staan scannen.”


 

Nu er eindelijk licht aan het eind van de tunnel scheen, komt het demissionair kabinet met de coronapas die voor nog meer kopzorgen zorgt bij de horeca. De branche heeft al moeite met het grote personeelstekort. Daar bovenop komt nog de coronapas die om nog meer personeel vraagt dat veel horecagelegenheden niet hebben. 

Plus- en minpunten

Brasserie Overstag vindt de kwestie ingewikkeld. “Ik ben het er deels mee eens,” vertelt eigenaar Kevin. “Het heeft plus- en minpunten.” Zo benoemt hij dat de coronapas volgens hem uiteindelijk wel zal gaan helpen in de strijd tegen corona, maar dat het ook moeilijk is. “Er zijn ook mensen die gewoon door gaan lopen, omdat ze er geen zin in hebben. Dat maakt het wel lastiger.” Vooral ook omdat er al zo’n groot personeelstekort is bij Brasserie Overstag. Kevin vertelt dat hij dan ook zes dagen achter elkaar heeft moeten werken, maar dat ze het er het beste van gaan maken. Al gelooft hij niet dat er daardoor veel klanten weg zullen blijven. “We zien het wel. Het is wel zonde om iemand te betalen om een beetje bij de deur te gaan staan scannen. Zo’n baantje zou iedereen wel willen hebben. Maar we gaan wel gewoon controleren.” 

Veel extra werk

Eigenaar Tim Adriaanse van Brasserie Op de Mart vindt het belachelijk. “Het is zo krom dat ze, nadat mensen drie maanden lang gewoon op het terras en binnen konden zitten, dit dan gaan doen.” Hij benadrukt dat hij dan nog liever de anderhalve meter heeft, daar zijn de mensen immers al aan gewend. “Als je iedereen laat vaccineren, moet het ook een keer klaar zijn. Alles wat ze doen werkt eigenlijk niet, behalve het vaccineren.” Er is overal te weinig personeel, bij de boa’s, maar ook bij Brasserie Op de Mart zelf. “Het geeft extra werk, terwijl we al onderbemand zijn. Dat los je niet op met geld,” licht hij toe. Hij zal er ook niet van opkijken als de horeca in oktober alweer dicht zou moeten. “De horeca moet altijd als eerste dicht, dus ik zie het niet heel rooskleurig in.”

Discriminatie

Eetcafé By Ons is aangesloten bij een initiatief van horecahouders dat niet gaat checken op een coronapas: Horeca Zonder Prik. Waarom de zaak niet meedoet? Heel simpel: “Iedereen is welkom bij ons. We houden niet van discriminatie en willen niemand buitensluiten,” zegt mede-eigenaar Belia Henning resoluut. “Ik ben zelf ook niet gevaccineerd en doe daar ook niet aan mee.” Het heeft ook te maken met het feit dat Belia en haar moeder slechts het enige personeel zijn en ook geen tijd hebben om alle coronapassen te checken. “We zijn maar met zijn tweeën en dan zijn het vaak ook dezelfde mensen die hier komen. Het is onzin om telkens dezelfde mensen te checken.” Belia hoopt dat de ‘poppenkast’, zoals ze het noemt, snel klaar is. 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief