<p>Lia Bruyns-Schoonen is glaskunstenaar: &#39;Ik merkte al heel snel dat ik daar heel veel gevoel en passie in kwijt kon&#39;</p>

Lia Bruyns-Schoonen is glaskunstenaar: 'Ik merkte al heel snel dat ik daar heel veel gevoel en passie in kwijt kon'

(Foto: Caren Vermaat)

Kunst met een hoofdletter K: ‘Foto van polderlandschap in glas uitvoeren is niet eenvoudig’

DE HEEN - Een door Riena Valkhoff gemaakte foto van de Heense polder leidde tot een kunst-kettingreactie. Geïnspireerd door de foto gingen twaalf andere kunstenaars in verschillende disciplines met het thema ‘lucht en polder’ aan de slag. De resultaten zijn tot en met dit weekend te zien in de kerk van De Heen.


Bij Lia Bruyns-Schoonen heeft de creativiteit er altijd al ingezeten. Ook in haar werk kwam dat goed van pas. Ze is altijd werkzaam geweest in de zorg waar ze werkte met mensen met een verstandeljke beperking. Als hobby zat ze op schilderles. Toen haar man stopte met werken, kwam hij door een collega in contact met een glasopleiding die ze in 2010 samen zijn gaan volgen. “Daar merkte ik al heel snel dat ik daar heel veel gevoel en passie in kwijt kon, dus dat sprak me enorm aan. Sinds die tijd ben ik me met glaskunst gaan bezighouden. Ik werd samen met mijn man door Riena gevraagd om de foto van het polderlandschap ook in glas uit te voeren. Dat is natuurlijk niet zo eenvoudig, dus dan ga je eerst goed nadenken hoe je dat het beste kan vormgeven. Ik wilde heel graag iets met dimensie erin. Dus dat het diepte in zich heeft en ook transparant is, want de lucht buiten is ook transparant. Er komt best veel bij kijken, want één zo’n stuk glas zit wel vier dagen in de oven om de juiste vorm te krijgen. En omdat ieder gedeelte verschillende diktes heeft en het dus niet tegelijk in de oven kan, ben je echt wel even bezig. Ik heb de wolken ook nog een keer opnieuw gemaakt omdat de eerdere versie niet aan mijn verwachtingen voldeed”. Nu is hij echter precies zoals ze hem voor ogen had, maakt Lia Bruyns-Schoonen duidelijk. “Het zijn dus echt allemaal unieke stukken waar er maar één van is.” Meer van Lia’s glazen kunstwerken zijn te vinden via haar website: http://www.schoonenglazenkunst.nl/.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief