<p>De Bietentocht tijdens de editie van 2019.</p>

De Bietentocht tijdens de editie van 2019.

(Foto:Will Rombouts)

Schepenliefhebbers opgelet: Bietentocht gaat van start!

STEENBERGEN - Eindelijk kan het weer! Op maandag 18 oktober gaat de Bietentocht weer van start, dat kondigt Stichting De Zeeuwse Beurtvaart aan. De tocht is een hommage aan de bietencampagne van vroeger en vaart over de Zeeuwse en Brabantse wateren. Dankzij de Bietentocht wordt de traditie van de zeilende bietencampagne nieuw leven ingeblazen. 


De tocht begint op maandag 18 oktober bij de Vluchthaven van Bruinisse en vindt 21 oktober zijn einde in de haven van Steenbergen. Op de zondag van 17 oktober wordt er verzameld in Vluchthaven van Bruinisse. De schepen vertrekken elke ochtend rond 09:00 uit de haven. De verwachting is dat de schepen om ongeveer 16:00 uur de volgende haven binnenkomen, maar het weer doet nog altijd wat het zelf wil en dus kan de aankomsttijd iets veranderen. Dinsdag 19 oktober varen de schepen van Yerseke via Colijnsplaat naar Zierikzee, waar ze op woensdag 20 oktober weer vertrekken om naar Benedensas (De Heen) te gaan. Donderdag 21 oktober varen ze van Benedensas naar Steenbergen waar de tocht zal eindigen. 

Steenbergen als slotakkoord

Het einde van de tocht is in Steenbergen, waar de deelnemers hartelijk worden ontvangen door burgemeester Ruud van den Belt. “Ik kijk er weer reikhalzend naar uit om alle schippers en opvarenden te ontmoeten,” vertelt hij. Met het 750-jarige bestaan van Steenbergen dat steeds dichterbij kruipt, is de Bietentocht een mooie traditie om te koesteren, vindt de burgemeester. “Dankzij de Bietentocht blijft het varend erfgoed én de herinnering aan de suikerindustrie leven.”

Verrassend spektakel

De schepen worden eerst vanaf de Steenbergsche Vliet voor een deel getrokken door trekpaarden. Voor liefhebbers is dit gratis aan te schouwen op donderdag 21 oktober tussen ongeveer 13:00 uur en 15:30 uur. Het vindt plaats langs de dijk achter Fort Henricus (Schansdijk, Steenbergen). 

Vervoer in bietencampagne weer in oude glorie hersteld

De bietencampagne, het vervoeren van de suikerbietenoogst naar fabrieken, is ieder jaar van september tot en met januari. Sinds dit jaar vervoeren vrachtschepen een gedeelte van de suikerbietenoogst. Een deel van de Limburgse suikerbietenoogst wordt over het water getransporteerd via binnenvaartschepen van Maastricht naar Oudenbosch. Suikerproducent Cosun Beet Company, voorheen Suiker Unie, vervoert via deze route de komende maanden 270.000 ton suikerbieten. In Oudenbosch brengen vrachtwagens de bieten naar Dinteloord, dit scheelt wel 15.000 ritten met vrachtwagens. Het bedrijf onderzoekt samen met gemeente Steenbergen en andere partners de mogelijkheden van een losplaats bij de suikerfabriek. In Groningen transporteren ze ook bieten over het water. 

Tijdens de Bietentocht laden de traditionele platbodems symbolische hoeveelheden bieten. Aan het einde van de tocht zullen deze worden gelost in Steenbergen. Geheel toevallig valt dit samen met de herinvoering van het vervoer van bieten over water in de huidige bietencampagne. 

Volg de Bietentocht op Facebook en/of via www.bietentocht.nl voor het programma, updates en een verslag van de tocht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting de Zeeuwse Beurtvaart via info@bietentocht.nl

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief