<p>Jeroen bij &eacute;&eacute;n van de 30 steksteekrobots</p>

Jeroen bij één van de 30 steksteekrobots

(Foto: Christel Schiphorst)
OP DE WERKVLOER

Jeroen Demmers: ‘Het buitenleven binnen trekt me heel erg aan’

BERGEN OP ZOOM – Iedere dag komt Jeroen Demmers met veel plezier van Bergen op Zoom naar Prinsenland bij Dinteloord gereden om daar de bedrijfsslogan ‘if you want to grow’ in de praktijk te brengen.


Hoe ben je bij Florensis beland?

Na mijn opleiding Sociaal Pedagogisch Werk ben ik aan de slag gegaan bij een tomatenteler, waar ik als arbeidsmanager gewerkt heb. Na 15 jaar was het echter wel eens tijd voor verandering en ik zag een mooie kans bij Florensis. In tegenstelling tot een kweek van stek tot vrucht richten we ons hier op het stekken van sierteelt tuinplanten. We hebben wel 4.500 soorten, met ieder een eigen teeltplan.

Is het wel afwisselend werk?

Ja, enorm. We zijn een mega dynamisch bedrijf, werken internationaal en ik ben de hele dag ‘aan het schakelen’. En qua sfeer is het een heel erg warm bedrijf. Hier pas ik goed, we hebben veel overleg met de medewerkers, gaan ook samen aan de slag, overleggen over de supply chain, kwaliteit, planning. Als people manager kom ik hier helemaal tot mijn recht. Plezier in je werk is heel erg belangrijk en dat staat dan ook bij mij en mijn collega’s voorop, daarna zorg voor topkwaliteit, gevolgd door productiviteit. Hier is alles in balans en dat komt de drie pijlers helemaal ten goede.

Hoe gaat het stekken in z’n werk?

Aanvankelijk stonden we hier met een groep mensen stekmateriaal te selecteren en handmatig in onze productietrays te planten. Vijf jaar geleden introduceerden we hier de eerste steksteekrobot. Ondertussen werken we met 30 robots en zijn daarmee veruit de grootste in Nederland en één van de keyplayers in de wereld. De robot is een fraai staaltje techniek, dat gevoed is door duizenden foto’s, die we hebben moeten maken van de stekjes, alles is gelabeld en gecodeerd en de info in een database geklopt. Via een algoritme, bepaald met artificial intelligence, herkent de robot alle soorten stekjes, pakt het aan het steeltje op en plant het daarna heel voorzichtig, maar snel, in een tray. Van de onbewortelde stek wordt zo een mooie jonge plant opgekweekt. We produceren hier op locatie Dinteloord jonge planten van zowel eenjarige als meerjarige tuinplantenrassen. Van salvia tot lavendel en van duizendknoop tot vrouwenmantel. 

Je wordt helemaal enthousiast!

Ja, ik vind het prachtig. Dit proces is zo geavanceerd. Gelukkig hebben we ook mensenhanden nodig voor de kwaliteitscheck. Nadat de steksteekrobot de stekjes heeft geplant en onze mensen de trays nog hebben gecheckt, gaan ze naar de watertunnel, waar meteen ook de juiste mix meststoffen worden toegevoegd, op basis van een QR code. Daarna gaan de babyplantjes naar een vochtcel, een soort verkoeverkamer, waar ze 24 uur mogen bijkomen, voordat ze in de kassen worden neergezet. Na 3 tot 6 weken nemen we dan afscheid van de, inmiddels, jonge planten en gaan ze naar onze klanten. Ik vind ‘t heerlijk om een mooi eindproduct te maken met ‘n leuke groep mensen. Ik werk direct samen met zo’n 15 mannen en vrouwen. We hebben een multi-culti team, ik spreek naast Engels ook Pools en dat komt ook goed van pas.  Daarnaast is dit een soort buitenleven ‘binnen’. Daar hou ik heel erg van. Lekker in beweging, tussen het groen, veel licht in de kassen. Echt een hele fijne omgeving om in te werken, en dan ook nog eens ‘state of the art’ op het gebied van techniek.  

If you want to grow?

Ja, dat is de slogan van ons bedrijf én onze missie. Dat geldt voor onze plantjes, voor onze mensen, voor onze klanten en voor het bedrijf. We zijn in 80 jaar uitgegroeid tot een wereldspeler. Ons stekmateriaal komt van onze vestigingen in Kenia, Ethiopië, Portugal en Spanje. Het is een flinke uitdaging om alle stekken hier op tijd en in goede staat te ontvangen, maar het gaat meestal goed. We willen ook graag groeien met mensen uit de nabije regio. Het moederbedrijf in Hendrik-Ido-Ambacht is daar een begrip. Het zit er al 80 jaar. Wij willen in Dinteloord ook graag een goede naam opbouwen en een goede werkgever zijn.

Florensis doet mee met ‘Samen in de Regio, Kom binnen bij Bedrijven’, deze week. Iedereen is welkom, na inschrijving op www.kijkbinnenbijbedrijven.nl

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief