Foto: Iman Fase

Steenbergen staat stil bij Slag om de Schelde op Canadese begraafplaats

STEENBERGEN - Burgemeester Ruud van den Belt heeft zondagochtend, samen met burgemeester Frank Petter (Bergen op Zoom) en loco-burgemeester Hans de Waal (Woensdrecht) een krans gelegd tijdens de internationale herdenking voor de Canadese gevallenen op de Canadese Oorlogsbegraafplaats aan de Ruytershoveweg in Bergen op Zoom.


Op de Canadese Begraafplaats in Bergen op Zoom liggen voornamelijk militairen begraven die omkwamen tijdens De Slag om de Schelde. De Slag om de Schelde had alles te maken met de havens van Antwerpen. Die waren in september 1944 ongeschonden in handen gevallen van de geallieerden. Maar de toegang tot de havens – de Westerschelde - was nog stevig in handen van de Duitsers. Goed doordrongen van het belang van deze havens voor de geallieerde bevoorrading, was het Duitse opperbevel er alles aan gelegen om deze toegang met alle middelen die ze had te verdedigen. 

Er ontspon zich een enorme strijd, die bijna 3 maanden duurde. In beide kampen waren daar tienduizenden soldaten bij betrokken. De hevige strijd kostte aan duizenden soldaten het leven, maar ook het leven van meer dan 2.000 burgers. Grote delen van Vlaanderen, Zeeland en West-Brabant vormden het strijdtoneel. De materiële schade was enorm. Bij de geallieerden stond de Slag om de Schelde onder Canadees bevel. Toen de slag uiteindelijk door de geallieerden werd gewonnen, konden de krijgsvoorraden op peil worden gebracht en kon het eindoffensief tegen nazi-Duitsland beginnen.

Jaarlijks wordt dan ook stilgestaan bij deze slag en de hulp van de Canadezen. Ook de ambassadeur van Canada heeft daarom een krans gelegd én inwoners kregen de kans om om een krans of bloemen neer te leggen. 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief