Anne van Loon met enkele kinderen op het nieuwe natuurspeelplein
Anne van Loon met enkele kinderen op het nieuwe natuurspeelplein Foto: Karlijn Borghouts

Natuurspeelplein De Nieuwe Veste: meer spelen en beter leren

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN - Tegel eruit, plantje erin? Nee, dat dekt bij lange na niet de lading van de grootscheepse verandering van het schoolplein van Basisschool De Nieuwe Veste. Ook het etiket ‘vergroening’ doet nog geen recht aan de metamorfose. 

Al enkele jaren is De Nieuwe Veste bezig om haar visie handen en voeten te geven, een visie op bewegend en ontdekkend leren, onder de noemer ‘wereldwijs’. Zo zocht Anne van Loon (directeur) met haar team een oplossing voor het schoolplein: een plat vlak met tegels en enkele speeltoestellen. Voorzichtig was er in de afgelopen jaren al wel een begin gemaakt met vergroening, met name op het kleuterplein, maar het grote plein liet te wensen over.

Inspiratie

Met de inspiratie van Leonie ten Hove (In4Outdoor) en haar creatieve ideeën, gestoeld op Scandinavische visie, is het plein aangepakt. In Scandinavische landen heeft men veel ervaring met onderwijs in de natuur. Wat blijkt? Kinderen die in de pauze op een groen schoolplein spelen, zijn meer geconcentreerd als ze weer in de klas terugkomen. Dus, een uitdagend groen schoolplein is beter voor de concentratie dan een kaal en betegeld schoolplein. De volgende stap is een groen klaslokaal. “Ook hier is aan gedacht,” vult Anne aan, “een deel van de fietsenstalling wordt omgebouwd tot buitenatelier, waar de creatieve lessen worden gegeven, maar ook reguliere lessen, in het voorjaar.” 

Schoolplein-metamorfose

De metamorfose van het schoolplein is enorm. “Onder leiding van Leonie hebben ouders, leerkrachten en de kinderen zelf, in luttele weken, het schoolplein aangepakt. Uiteraard moesten we ook professionele hulp inschakelen, maar we hebben ook veel zelf gedaan. Eerst de basis: een tribune gemaakt van oude tegels, een rioolbuis bedolven onder zand en aangeplant met gras. tevens belevingspaden en reusachtige boomstammen om op te spelen. Daarnaast hebben we nu een mini-voedselbos en zijn we bezig met het zelf vlechten van wilgenhutten, die in het voorjaar dicht moeten groeien. Dan komen ook de kleurrijke planten tot bloei, die veel vlinders moeten aantrekken. Ook komt er nog een heuse kas, geschonken door Cargill, die door een aantal klusvrouwen -onder leiding van Nicole Bruynseels- wordt geplaatst. Om de beleving compleet te maken komen er ook nog een drietal modderkeukens en een watermuur.” Het enthousiasme spat ervan af bij Van Loon, als ze vertelt over haar plein. 

Ultieme beleving

De kinderen genieten ook zienderogen, alhoewel ze wel flink wat modder en zand het schoolgebouw in brengen. “De kinderen laten hun fantasie de vrije loop, nu we het platte vlak letterlijk hebben doorbroken. De hoogteverschillen stimuleren creatieve gedachten. De één ziet in de boomstammen een zonnebank, de ander een schip, de volgende een keuken. Je kunt het zo gek niet bedenken,” aldus Anne.

“Het extra ‘tuinonderhoud’ willen we samen hovenier Eric van ‘Leef! JeTuin’ doen. En Eric op zijn beurt wil daar de kinderen volop bij betrekken, zodat ze ook veel gaan leren over de plantjes. Straks lopen er 142 boswachtertjes over het schoolplein, of beter gezegd, over het natuurspeelplein,” lacht Anne voluit.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief