Jodi Jansen en Co Delrue.
Jodi Jansen en Co Delrue. Foto: Caren Vermaat

Kruisland heeft straks een ‘inclusief stembureau’

Door: Janny Mathijssen Algemeen

KRUISLAND - Co Delrue woont in Bergen op Zoom in een woonlocatie van SDW. Hij woont daar in zijn eigen appartement en het is de bedoeling dat hij op korte termijn gaat doorgroeien naar zelfstandig wonen. SDW ondersteunt kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand. 

“Ik ben me al langzaam aan het oriënteren waar ik dan precies wil gaan wonen. Het liefst niet meer midden in de stad maar liever terug naar een wat kleiner, rustiger dorp. Ik heb al mijn spullen al op orde, nu alleen de financiën nog!” zegt Co. Hij werkt bij de Jumbo in Wouw en geeft gastcolleges als ervaringsdeskundige op scholen voor mensen die een opleiding social work of een andere zorggerelateerde opleiding volgen. “Het is hartstikke leuk om op die manier mijn ervaringen te delen over hoe het is om een beperking te hebben, en hoe je er het beste mee om kunt gaan,” vertelt Co. 

Stichting Prokkel

SDW is vorig jaar in contact gekomen met Stichting Prokkel, een Stichting die zich inzet voor een inclusievere maatschappij. Stichting Prokkel stimuleert organisaties, bedrijven, particulieren en mensen met een verstandelijke beperking om samen iets te doen. Stichting Prokkel is vorig jaar gestart met het project ‘Inclusieve stembureaus’ waarbij zij stimuleren dat er in elke Nederlandse gemeente minimaal één stembureau is met een duo. Een duo bestaat uit een persoon zonder en een persoon met (licht) verstandelijke beperking.  

Cliëntenparticipatie

Toen Jodi Jansen hoorde van dit project voelde zij zich direct geroepen om hieraan mee te werken. Jodi heeft twintig jaar bij gemeente Steenbergen gewerkt als Wmo-consulente en is nu werkzaam als begeleider op de woonlocatie van SDW in Rucphen. Daarnaast is ze al twintig jaar voorzitter van het stembureau in Kruisland. “Dus één en één was twee voor mij,” zegt Jodi enthousiast. Ze heeft gelijk contact gezocht met bureau MET (Mijn Ervaring Telt!), het bureau dat er samen met de medewerkers cliëntenparticipatie voor zorgt dat de ervaringsdeskundigen van SDW mee mogen draaien met de stembureaus. 

Gastheer

“Daarnaast hebben we ook toestemming aan de Gemeente Steenbergen gevraagd en die waren ook gelijk erg enthousiast. De burgemeester zelf heeft goedgekeurd dat Co aan de slag kan gaan bij het stembureau in Kruisland. Het is de bedoeling dat Co als gastheer bij de deur gaat staan om alle stemgerechtigden te verwelkomen en ze wegwijs te maken. We gaan gewoon samen kijken wat Co kan en leuk vindt om te doen,” Co laat nog weten: “Ik vind het allemaal prima zolang Jodi maar niet heel de tijd naast me komt staan, want daar heb ik geen zin in.” Jodi moet lachen en geeft aan dat ze wel in de buurt is, maar echt geen tijd heeft om Co heel de tijd op zijn vingers te kijken. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief