Je kunt er niet omheen: Vestingweekend op 16 en 17 april 2022.
Je kunt er niet omheen: Vestingweekend op 16 en 17 april 2022. Foto: Christel Schiphorst

Groots Vestingweekend in stad Steenbergen

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN - Terug in de tijd op paaszaterdag en Eerste Paasdag in stad Steenbergen. Aanstaand weekend gonst Steenbergen van de activiteiten, die ons mee terug nemen naar het verleden. Kosten noch moeite zijn gespaard om aansprekende historische activiteiten op te tuigen.

Vol enthousiasme vertelt één van de projectmanagers van 750 jaar Steenbergen, Olav Reijers, over het jubileumjaar en vooral over wat we op 16 en 17 april mogen verwachten aan festiviteiten.

Klassiekers, te land en ter zee

Paaszaterdag staat in het teken van transport en bedrijvigheid. Naar verwachting zullen er zo’n 150 tot 200 oldtimer auto’s in de stad zijn, waarvan er velen meedoen met de Vestingstedenrit die in de ochtend in Heusden start. Een deel komt ook van de Klassieker Club Steenbergen. Rond half 2, 2 uur ’s middags worden de klassiekers in het centrum van Steenbergen verwacht, ook zullen er klassieke landbouwvoertuigen zijn. Een eindje verderop wordt de haven één groot openlucht museum met varend erfgoed. Dankzij de nautische markt bij de haven, muziek en een troubadour, belooft dit een prachtig spektakel te worden.

Rondvaart en rondrit

Wie zelf het water op wil kan ieder half uur, kosteloos, een rondvaart maken over het havenkanaal en de Steenbergsche Vliet. En zit je liever in de tram? Neem dan de klassieke paardentram, die een tochtje maakt rondom de oude vesting, met een tussenstop in de Krommeweg, bij het nieuwe Levensbos. Daar zal de Steenbergse Saluutbatterij doorlopend een re-enactment spelen (het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen) van de tijden van weleer, de Tachtigjarige Oorlog.

Eerste Paasdag

Oog in oog met het verleden, en dit keer niet alleen met oude films en schilderijen, maar een levende geschiedenis, voelbaar en tastbaar: Zondag bruist het stadshart met onder meer een middeleeuwse markt. Hier kun je heuse ridders, marskramers en waarzeggers ontmoeten. Verschillende historische gezelschappen slaan hun kampement op in Steenbergen, een absolute aanrader, net als de historische kostuumshows, de ambachtslieden en musici uit vervlogen tijden. Er zullen verschillende re-enactments plaatsvinden uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Tevens vindt de Vestingloop plaats. En ook zondag zijn er weer rondritten en -vaarten.  

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Passion van Nieuw-Vossemeer op Witte Donderdag en het bezoek van een duizendtal scholieren aan Fort Henricus op woensdag 13 april.

De geschiedenisboeken in

Het belooft een spektakel te worden, dat zijn weerga niet kent. De twee projectleiders, Claudia de Groen en Olav Reijers hebben samen met vele, vele vrijwilligers alle zeilen bijgezet om 750 jaar Steenbergen zó te vieren dat dit jubileumjaar een ereplaats kan krijgen in de geschiedenisboeken van de stad. Het programma duurt beide dagen van 12.00 uur tot 18.00 uur en speelt zich af in het havengebied, de Westdam, Kaaistraat, Grote Kerkstraat, Blauwstraat, Kleine Kerkstraat, Kerkplein en de Krommeweg.

Alles weten? www.steenbergen2022.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief