Foto: Mark Koenraadt

Nationale Dodenherdenking 4 mei in kernen Dinteloord, Steenbergen en Welberg

STEENBERGEN - Voor het eerst sinds drie jaar kan de Nationale Dodenherdenking ook in de gemeente Steenbergen weer zonder beperkingen worden gehouden. Dat gebeurt traditiegetrouw in drie kernen: Dinteloord, Steenbergen en Welberg. Het landelijke thema is dit jaar ‘Vrijheid in verbondenheid’.


De Stichting Bevrijdingsmonument Welberg verzorgt om 19.00 uur de herdenkingsbijeenkomst bij het bevrijdingsmonument ‘De Klok’ aan de Canadezenweg. Wethouder Wilma Baartmans is hierbij namens de gemeente aanwezig. Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om bloemen te leggen en de klok te luiden. Dit gebeurt tegelijkertijd met het luiden van de ‘Liberation Bell’ in Edmonton, Canada.

Dinteloord

De Oranjevereniging Dinteloord organiseert met medewerking van de drie Dinteloordse basisscholen een herdenkingsbijeenkomst op het Raadhuisplein. Die begint om 19.00 uur. Vanaf 19.45 uur speelt Harmonie Volharding. Om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte in acht genomen, waarna het Wilhelmus zal klinken. De plaatselijke ceremoniemeester en - namens de Gemeente Steenbergen - wethouder Willy Knop zullen vervolgens het woord voeren. Aansluitend is er gelegenheid voor het leggen van kransen en bloemen bij het bevrijdingsmonument.

Steenbergen

De herdenkingsceremonie in Steenbergen vindt vanaf 19.50 uur plaats op het Kerkplein. De organisatie hiervan is in handen van de gemeente. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur klinkt eerst het Wilhelmus, waarna burgemeester Ruud van den Belt een toespraak houdt. Daarna legt hij een krans ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van oorlogsleed en vredesmissies sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Leerlingen van basisschool Maria Regina dragen vervolgens een gedicht voor en leggen bloemen bij het bevrijdingsmonument.
Aansluitend worden vertegenwoordigers van verschillende organisaties uitgenodigd om bloemen en kransen te leggen. De Stichting Bevrijdingsmonument Welberg deelt hiervoor anjers uit, maar u kunt uiteraard ook zelf bloemen meebrengen. Wie officieel bloemen of een krans wil leggen uit naam van een organisatie, kan zich tot uiterlijk 2 mei aanmelden via e-mail kabinet@gemeente-steenbergen.nl of telefoonnummer (0167) 54 34 88.

Vlagprotocol

Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die hiervoor gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 5 mei is het Bevrijdingsdag en mag de nationale driekleur, ook weer zonder wimpel, heel de dag in top worden gehangen.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief