Afbeelding
Foto: Pixabay

Gemeente Steenbergen financieel nog altijd zeer gezond

Door: Addo Sprangers Algemeen

STEENBERGEN - Daags voor zijn officiële afscheid als bestuurder van de Gemeente Steenbergen presenteerde wethouder Koos Krook, portefeuillehouder Financiën, de jaarcijfers van de Gemeente Steenbergen. Die zien er positief uit.

Dit tot grote tevredenheid van Krook. “Ik ben ontzettend trots op wat we met elkaar hebben bereikt en hoe we een financieel gezonde gemeente achterlaten met een prachtig toekomstperspectief,” meldt hij. “We hebben lastige jaren achter de rug waarin we onder meer moesten dealen met de coronacrisis en een zeer krappe arbeidsmarkt.”

Positief resultaat

De Gemeente Steenbergen heeft het financiële jaar 2021 afgesloten met een positief resultaat van precies 1.221.451 euro, ruim 1,2 miljoen euro dus. De Algemene Reserve (exclusief de coronareserve van 459.000 euro) bedraagt op 31 december 2021 een bedrag van 8.436.000 euro. Als daarnaast nog rekening wordt gehouden met de per 31 december 2021 op de algemene reserve drukkende verplichtingen van 862.000 resteert een netto weerstandsvermogen per 31 december van 7.574.000 euro (los van een eventuele resultaatbestemming over 2021). Op basis van de meest recente inventarisatie heeft de Gemeente Steenbergen 2.561.000 euro nodig aan weerstandscapaciteit. Hierbij is een zekerheidspercentage gehanteerd van 90%. Als dit bedrag opzij wordt gezet als buffer, dan kan de Gemeente Steenbergen met 90% zekerheid stellen dat dit bedrag voldoende is. De weerstandsratio komt uit op 2,95% en valt daarmee in de categorie ‘uitstekend’. 

Net als de voorgaande jaren kan de Gemeente Steenbergen volgens de cijfers nog steeds als financieel zeer gezond worden aangemerkt. Van de inwoners, ondernemers en medewerkers van de gemeente Steenbergen werd in het coronajaar 2021 echter veel veerkracht gevraagd, zo wordt in jaarstukken duidelijk. “Al bij het uitbreken van de coronacrisis is in april 2020 een gemeentelijk coronasteunfonds gevormd van een miljoen euro. In combinatie met de ontvangen rijksmiddelen is het steunfonds ook in 2021 effectief ingezet om de pijn in de samenleving te verzachten. Zo is het maatschappelijk middenveld ondersteund met extra subsidies en zijn huren voor sportverenigingen kwijtgescholden. Met het herstelplan ‘vitale horeca Steenbergen’ zijn de horecaondernemers gesteund bij het creëren van nieuwe mogelijkheden om het hoofd boven water te kunnen houden.”

Raadsprogramma

Ondanks de coronaperikelen werd het raadsprogramma ‘Aan de slag!’ toch voor het overgrote deel afgerond. Zo werd onder meer beleid rond het onderwerp armoede vastgesteld middels de kadernota Armoedebeleid en werd via de nota Steenbergen tegen Eenzaamheid eveneens beleid ontwikkeld rond het thema eenzaamheid. Hiernaast kon een prachtige start van het jubileumjaar ‘750 jaar Steenbergen en 25 jaar één gemeente’ worden gerealiseerd, met onder andere het evenement Verenigd en Vereeuwigd. Ook kon het beleidsdocument Economische Kracht worden vastgesteld, met de focus op agrofood, bedrijventerreinen en recreatie en toerisme, en zijn er stappen gezet om te komen tot de ontwikkeling van een hotel langs de A4. Bovendien is er flink geïnvesteerd in de samenwerking op de Brabantse Wal voor de ontwikkeling van een regionaal bedrijventerrein. Verder is een onderzoek gestart naar de benodigde kwaliteit en capaciteit van personeel, waarmee organisatieontwikkeling van de Gemeente Steenbergen in een nieuwe fase is beland.

Ontwikkelkansen

Het jaar 2021 is het laatste volledige jaar van deze bestuursperiode. Het raadsprogramma ‘Aan de slag!’ werd zoals gezegd grotendeels afgerond. De laatste jaren zijn gebruikt om de ontwikkelkansen voor Steenbergen in beeld te brengen. Dit heeft geleid tot vaststelling van een aantal belangrijke beleidsdocumenten op het terrein van economie (Economische Kracht), ruimtelijke ordening (vestiging Wet Voorkeursrecht Gemeenten) en mobiliteit (onderzoeken naar randwegen Steenbergen en Dinteloord). Om de ontwikkelkansen ook daadwerkelijk te kunnen verzilveren, is in 2021 de besluitvorming voorbereid voor het aantrekken van een geldlening van 25 miljoen euro. In het huishoudboekje heeft de Gemeente Steenbergen de afgelopen jaren een stevige basis gelegd. Krook: “Deze jaarrekening laat wederom zien dat onze financiële positie goed is. Onze financiële buffer om tegenvallers op te vangen is zelfs uitstekend. Steenbergen kan ook financieel de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief