Afbeelding
Foto: Will Rombouts

Stijlvol afscheid vertrekkende wethouders in Steenbergen

Door: Addo Sprangers Algemeen

STEENBERGEN - Met een afscheidsreceptie in het Steenbergse gemeentehuis hebben Koos Krook, Willy Knop en Wilma Baartmans vrijdag afscheid genomen als wethouders van de gemeente Steenbergen.

Officieel deden zij dat al de avond van tevoren tijdens de bijzondere raadsvergadering waarin de wethouders van het nieuwe college werden beëdigd: Esther Prent (Gewoon Lokaal), die aldus een nieuwe bestuursperiode ingaat, en de nieuwkomers Maurice Remery (Gewoon Lokaal), Nadir Baali (Progressief Samen) en Kees Gommeren (De Steenbergse VVD).

Stevig fundament

Maar vrijdag was dus het afscheid waarbij ‘iedereen’ de vertrekkende wethouders zogezegd kon uitzwaaien. Dat doet ook burgemeester Ruud van den Belt die voor elk van de drie afzwaaiende wethouders een persoonlijk woordje in petto heeft. In het geval van Koos Krook memoreert hij de coronacrisis die niet alleen diens portefeuille Volksgezondheid raakte, maar zeer zeker ook de portefeuille Financiën. “Als zogenoemde schatkistbewaker heb je heel wat discussies gehad met raadslid Jos Verbeek, over de financiële positie van onze gemeente,” spreekt de burgemeester hem toe. “Daarover mogen de meningen verschillen, maar het feit is dat jij een meerjarenbegroting achterlaat, die aansluit bij de ambities waarvoor de afgelopen jaren een stevig fundament is gelegd. Maar je aarzelde ook geen moment om de portemonnee te trekken voor ons lokale coronafonds, om inwoners en ondernemers te ondersteunen die door de coronacrisis in zwaar weer terechtkwamen.”

Kranig geweerd

Bij zijn aantreden in 2018 was Krook een nieuw gezicht, al droeg het CDA zeker geen onervaren bestuurder voor als wethouder. Integendeel. De in Friesland opgegroeide Krook was al tien jaar wethouder geweest in de gemeenten Drimmelen en Neerijnen, en ook 2,5 jaar fractievoorzitter van het CDA in Drimmelen. Burgemeester Ruud van den Belt stelt dat het voor Krook, als ‘wethouder van buiten’, vast niet altijd even gemakkelijk zal zijn geweest om te kunnen voldoen aan de verwachtingen binnen de lokale gemeenschap, zeker in een tijd dat vanwege het coronavirus en de daarmee samenhangende lockdowns contacten in de samenleving tot een minimum waren beperkt, ‘en daar moet je het als bestuurder nou eigenlijk net van hebben’. “Maar je hebt je, om het zo te zeggen, meer dan kranig geweerd. Mijn complimenten daarvoor. En volgens mij heb je vooral Nieuw-Vossemeer voor altijd in je hart gesloten. Omgekeerd waren ze daar ook erg blij met jouw oprechte belangstelling, bijvoorbeeld tijdens carnaval.”

Handschoen opgepakt

Lovende woorden zijn er ook voor Willy Knop. “Het blijft toch best bijzonder dat jij drie jaar geleden de handschoen hebt opgepakt om namens de Volkspartij toe te treden tot het nieuwe college dat toen werd gevormd,” maakt burgemeester Ruud van den Belt aan de vertrekkende wethouder kenbaar. “Je had zogezegd ook op je lauweren kunnen gaan rusten, maar na een raadsperiode in de oppositie, wilde je liever aan het roer komen staan, om zelf aan de knoppen te draaien en spijkers met koppen te kunnen slaan. Je hebt de kans met beide handen aangegrepen om jouw ervaring en kwaliteiten als ondernemer te benutten voor de economische ontwikkeling van onze gemeente.”

Vruchten plukken

Voor burgemeester Ruud van den Belt staat als een paal boven water dat het werk van Willy Knop voor de gemeente Steenbergen duidelijk zichtbaar zal blijven in de toekomst. “Je hebt er waar nodig de deuken uitgehaald en net zo lang geschuurd en gepolijst, totdat de parel Steenbergen weer ging glimmen als nooit tevoren,” stelt hij, op metaforische wijze de autoschadeherstelbranche in zijn betoog betrekkende. “Je bent er glansrijk in geslaagd om ondernemers ervan te overtuigen zich aan Steenbergen te binden, maar ook om handen en voeten te geven aan de economische kracht van Steenbergen. Zodoende ligt er nu een duidelijk verhaal waaraan we de komende jaren nader invulling kunnen geven. Een verhaal dat we kunnen vermarkten, om het goud dat binnen ons handbereik ligt te verzilveren. We bouwen voort op onze agrarische wortels met innovatieve ontwikkelingen in de agrofood-sector. Daarnaast zullen ons rijke vestingverleden en recreatieve kansen nadrukkelijker dan ooit worden benut. Van de resultaten die jij hebt behaald en de basis die jij hebt gelegd, gaan we zonder enige twijfel nog heel veel vruchten plukken. Je hebt Steenbergen opgepakt en in de regio op de kaart gezet, zodat we weer dat bruisende hart van de zuidwestelijke delta kunnen worden.”

Politieke mastodont

‘Last but not least’ wordt Wilma Baartmans door burgemeester Ruud van den Belt voor het voetlicht gehaald. “Je bent uitgegroeid tot een politieke mastodont, of in jouw geval misschien beter gezegd tot een monument,” laat de Steenbergse burgervader haar weten. Een terecht gekozen kwalificatie, want wie maar liefst 28 jaar in de gemeentepolitiek heeft gezeten - als raadslid, fractievoorzitter en wethouder - is, om met de woorden van Van den Belt te spreken, ‘niet Gewoon, maar Bijzonder Lokaal!’

Vele stokpaardjes

In 1994 ging Wilma Baartmans de politiek in, om in de jaren die volgden meerdere partijen te verslijten. Ze begon bij de Werknemerspartij en was van 2005 tot 2010 wethouder namens de PvdA. “Geen eenvoudige periode, maar wel het begin van het AFC Nieuw-Prinsenland, één van jouw overigens vele stokpaardjes,” weet burgemeester Van den Belt. “Waartoe we ook het plan Stadhaven en de aanleg van de A4 mogen rekenen.” Later nam Wilma Baartmans het heft in eigen handen met haar eigen partij Door! om, na de fusie met de GB/Dé Lokale Partij, in 2018 uiteindelijk namens Gewoon Lokaal! terug te keren in het Steenbergse college.

Erfenis koesteren

Tot genoegen van de burgemeester. “Je bent een keiharde werker, met een portefeuille om U tegen te zeggen,” meldt hij aan Wilma Baartmans. “Dat doen er niet veel jou na. Beheer openbare ruimte, milieu en duurzaamheid, energietransitie, klimaatadaptatie, verkeer en mobiliteit, vergunningen, natuur- en groenbeleid, erfgoed en monumenten, bouwbeleid… en dan heb ik nog lang niet alles opgenoemd waar jij de verantwoordelijkheid voor droeg. Je laat een erfenis achter die we zullen koesteren. Daarbij denk ik, onder veel meer, aan het Centrumplan op de Welberg. De plaats waar jouw roots liggen. Maar bijvoorbeeld ook aan het levensbos, de Jaarring, niet zo ver daar vandaan.”

Ereplekje levensbos

Om haar vervolgens, naast pentekeningen van alle kernen en een sculptuur van de Gummaruskerk, een boompje te laten aan reiken dat een ereplekje zal krijgen in levensbos De Jaarring. Ook Koos Krook en Willy Knop vertrekken niet met lege handen. Ook Knop wordt verblijd met pentekeningen van alle kernen en een sculptuur van de Gummaruskerk, terwijl Krook als cadeau pentekeningen van alle kernen en een sculptuur van Merijntje in ontvangst mag nemen. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief