Afbeelding

Brabanders leven gemiddeld bijna een jaar korter als gevolg van luchtvervuiling

Door: Michel Claessens Algemeen

BRABANT - Uit onderzoek van de GGD blijkt dat we in Brabant gemiddeld bijna een jaar korter leven. Daarnaast is de luchtvervuiling ook een veroorzaker van astma, hart- en vaatziekten en van longkanker. De GGD roept de gemeenten en inwoners op extra maatregelen te nemen.

Volgens het onderzoek van de GGD woont niemand in Brabant op een plek met gezonde lucht. Gemiddeld gezien leven de inwoners van de provincie 358 dagen korter leven door de luchtvervuiling. Bij 1 op de 5 kinderen is luchtvervuiling de oorzaak van hun astma en bij 1 op de 5 volwassenen is het de oorzaak van een hartvaatziekte. De buitenlucht die inwoners inademen is zo slecht dat het vergelijkbaar is met de lucht die iemand zou inademen als die een huisgenoot heeft die elke dag 5 sigaretten binnenshuis rookt. Wegverkeer is de grootse oorzaak van luchtvervuiling in Brabant maar ook de industrie en houtstook zijn belangrijke bronnen.

Maatregelen 

De GGD roept de Brabantse provincie en gemeenten op om maatregelen te nemen. Een lagere blootstelling aan luchtverontreiniging levert volgens de GGD altijd gezondheidswinst op. Wanneer de blootstelling met 50 procent zou verminderen, nemen ook de negatieve gezondheidseffecten met ongeveer 50 procent af. Het is dus belangrijk om de luchtvervuiling omlaag te brengen. Ook moet er bij bouwplannen van gevoelige bestemmingen, zoals woningen, scholen en verzorgingshuizen, rekening gehouden worden met de afstand tot vervuilende bronnen. De GGD roept ook alle gemeenten op om zich aan te sluiten bij het Schone Lucht Akkoord en zo samen te werken aan schone lucht. In het Schone Lucht Akkoord werken het Rijk, provincies en gemeenten aan maatregelen en innovaties voor verbetering van de luchtkwaliteit.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief