Spectaculaire onthulling van de nieuwe naam.
Spectaculaire onthulling van de nieuwe naam. Foto: Karlijn Borghouts

Nieuwe Veste heet nu ‘Kindcentrum Kiezelrijk’

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN - Het volledig vernieuwde speelplein van De Nieuwe Veste was het toneel voor een rigoureuze naamsverandering van de 51-jaar oude basisschool. Vorige week was de start van een nieuwe episode.

Op een vol speelplein, met kinderen, ouders en leerkrachten deed een lakei uit de doeken waarom er een nieuwe naam was gekozen voor de basisschool aan de Stadshillen 36. Met ondersteuning van Olli (groep 5) en directeur Anne van Loon, werd uit een vrolijk beschilderde kei een tekst getoverd, met daarop een lange uitleg van de nieuwe naam: Kiezelrijk. De achterliggende gedachte is dat ‘een rijk’ staat voor een gebied waarin de inwoners beschermd en veilig zijn. Het spreekt daarnaast tot het inbeeldingsvermogen van een kind, want het komt namelijk ook voor in sprookjes en avontuurlijke verhalen. Eigenlijk is het kindcentrum het rijk van de kleine Steenbergenaren.

Kiezelrijk

Op een speelse manier is de connectie gelegd met Steenbergen. Want wat als de kinderen van Steenbergen een rijk zouden krijgen? Hoe zouden ze dit dan noemen? Iets met kiezels, kleine stenen? De kiezel staat voor de kleine Steenbergenaar, en het mooie van kiezels is dat elke kiezel een andere vorm heeft. Hiermee wil de school aangeven dat elk individu welkom is. Daarnaast staat rijk voor een rijke leeromgeving, en tot slot wordt de ambitie gekoesterd dat door samen te werken kiezels bergen (steenbergen) kunnen vormen. Vanuit taalkundig oogpunt, gaan de associaties, die de nieuwe naam Kiezelrijk onderbouwen, wel wat ver...

Waarin ben jij een kei?

Naast de nieuwe naam is er ook een zogenaamde ‘pay-off’ bedacht. Onder Kindcentrum Kiezelrijk prijkt de volgende zin: Waarin ben jij een kei? De gedachte hierachter is om kinderen, naast leerstof, te blijven stimuleren om te ontdekken waarin zijn of haar talenten liggen. 

Nieuw logo

De uiltjes van de Nieuwe Veste zijn vervangen door een handgemaakte kiezelstapel (steenberg) die bestaat uit verschillende, kleurrijke stenen die allemaal verschillend zijn. 

Kindcentrum 

Anne van Loon licht verder toe: “In de afgelopen jaren heeft onze school een stabiele en gezonde groei gekend qua leerlingen en faciliteiten. We kunnen het nu met recht een kindcentrum noemen. Onder één dak hebben we nu baby- en peuteropvang, basisschoolkinderen, logopedie, fysiotherapie, de bibliotheek en CJG.” Van Loon is hier, samen met haar enthousiaste team, enorm trots op. Al maanden zijn ze bezig met de nieuwe naam, en alhoewel het voor ouders en kinderen nogal wennen is, voelen de leerkrachten zich al helemaal verbonden met de nieuwe uitstraling. “We doen er alles aan, om het goed te laten landen. We hebben ‘n lied gemaakt, ‘n promotiefilmpje, een glossy, onze website is in één klap overgegaan naar de nieuwe stijl en in de school is alles aangepast. Ook hebben we onze social media kanalen verder uitgebreid, met tiktok en Instagram. En onze Facebook pagina heeft een facelift ondergaan. “En we zijn nog lang klaar, want we leren nog iedere dag”, sluit Anne met aanstekelijk enthousiasme af.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief