Sandra Houtepen in haar atelier in De Heen.
Sandra Houtepen in haar atelier in De Heen. Foto: Christel Schiphorst

Kloppend hart van Kunstplatform Kunst en Cultuur Steenbergen neemt afscheid

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN - Na twaalf en een half jaar ziel en zaligheid te hebben ingezet voor de beeldende kunst in Groot-Steenbergen, neemt Sandra Houtepen (62) afscheid van het Platform Kunst en Cultuur Steenbergen.

Het begon allemaal zo’n dertien jaar geleden toen Sandra met een aantal andere muziek-, kunst- en cultuurliefhebbers zich realiseerde dat er weliswaar veel aandacht was voor muziek, maar dat kunstenaars, amateurs en profs die beeldende kunst maakten in Steenbergen onvoldoende zichtbaar waren en daardoor ook elkaar niet konden vinden.

Etalagekunst

Naar voorbeeld van het Kunstforum Bergen op Zoom is Sandra toen gestart met de Steenbergse variant. “In leegstaande winkelpanden zijn we begonnen met etalage-exposities, dat liep echt heel erg goed. De eerste exposanten waren Riena en Martin Valkhoff. Zowel voor kunstenaars als voor de eigenaren van leegstaande panden was het goed. De afspraak was dat de kunstenaars drie maanden gratis mochten exposeren, waarbij ze wel de ramen zelf moesten zemen en de stoep ervoor schoon moesten houden. Op deze manier hebben we wel 200 exposities gehouden in 56 verschillende panden.” Sandra glundert van trots. “In Steenbergen was dit het gemakkelijkst te realiseren, want hier zijn de meeste winkelpanden, maar we haalden kunstenaars uit de andere kernen hier naartoe. Dat wil zeggen, ze meldden zichzelf aan. Dankzij mond-tot-mondreclame die zich als een lopend vuurtje verspreidde, hadden we altijd volle etalages.”

Kunstexpo in Gummaruskerk

Zo’n negen jaar geleden kregen we het verzoek om iets te verzinnen om de Gummaruskerk te betrekken bij de Jaarmarkt in september. Hierdoor werd de kunstexpositie in de kerk geboren. “Acht jaar heb ik dit met héél veel plezier gedaan,” vertelt Sandra trots. “We hadden ook écht kunstenaars van wereldformaat, die bij ons wilden exposeren. Denk aan Rogier Ruys, Jacques Tange en Aart den Langen. In korte tijd hadden we een heel goede naam opgebouwd. Maar dit jaar wordt er geen expositie georganiseerd. Het nieuwe bestuur van de Gummaruskerk vraagt namelijk - van de ene op de andere dag-  dit jaar een absurd hoog bedrag om te (mogen) exposeren in het weekend van de Jaarmarkt. Het raakt kant noch wal, want de expositie is juist bedoeld om de Gummaruskerk te betrekken bij de Jaarmarkt en bezoekers en toeristen naar de kerk te lokken.” Deze teleurstelling was voor Sandra mede reden om te stoppen met haar werk bij het Platform Kunst en Cultuur Steenbergen.

Veel kunstevenementen

En dat terwijl de lijst van evenementen enorm is. Het Platform heeft een Uitmarkt georganiseerd, Mont Martre op de Markt, CuSt in de septembermaand. Ook de banieren op de markt, gemaakt door kunstenaars, vinden hun oorsprong bij het Platform. Met enige pijn in haar hart neemt Sandra afscheid, maar ze blijft wel, naar hartenlust, schilderen in het atelier naast het kerkje in De Heen. “De aanzet is gemaakt om de beeldende kunst beter zichtbaar te maken, dus ik hoop dat de initiatieven blijven komen in Groot-Steenbergen. Beeldende kunst is een ware aanwinst voor de maatschappij.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief