Het werk aan de entree aan de Steenbergseweg in Dinteloord is reeds afgerond.
Het werk aan de entree aan de Steenbergseweg in Dinteloord is reeds afgerond. Foto: Desiree Cooremans

Aanpak entrees gemeente Steenbergen: ‘Voorlopig nog werk aan de winkel’

Door: Addo Sprangers Algemeen

STEENBERGEN - Alle entrees van de gemeente Steenbergen worden tussen 2020 en 2023 opgeknapt, zo beloofde het Steenbergse college in oktober 2019 bij de vaststelling van de visie op de entrees van Steenbergen en het daarbij behorende vaststellingsprogramma. Afgelopen week liet het college de gemeenteraad weten dat er voorlopig nog werk aan de winkel is.

Hoewel de aanpak van een aantal entrees, zoals die aan de Langeweg in Kruisland en de Steenbergseweg in Dinteloord, inmiddels (deels) is afgerond of nog in voorbereiding is, blijken de voorgenomen opknapbeurten van sommige andere entrees niet uitvoerbaar. Volgens het college heeft dit laatste te maken met het feit dat de visie is opgesteld op basis van schetsen die in het voortraject niet zijn onderzocht op haalbaarheid. “Nu een aantal van de entrees is aangepakt zien we dat de conceptontwerpen niet altijd realiseerbaar zijn of dat de kosten vele malen hoger liggen als waar in de raming vanuit is gegaan,” schrijft locoburgemeester Esther Prent namens het college aan de raad.

Onvoldoende ruimte

Een voorbeeld daarvan is de entree aan de Havenweg in Dinteloord. De havenkom in Dinteloord is inmiddels helemaal opgeknapt. In de visie voor de entrees is naast de Havenkom ook de Havenweg vanuit het plaatsnaambord naar de haven opgenomen. Hierbij is een beeld geschetst dat het gehele wegprofiel wordt aangepast en dat er bredere trottoirs komen met bomen. Kijkend naar het gereserveerde budget voor deze entree is dit volgens burgemeester en wethouders echter totaal niet realistisch. Het college stelt dan ook voor om deze entree op dit moment nog niet uit te voeren en de entree te versterken wanneer de Havenweg aan de beurt is voor groot wegonderhoud. Bij de entree aan de Aussumburgweg in Nieuw-Vossemeer speelt weer iets anders. Binnen de visie is het belangrijkste speerpunt van deze entree om de kreek zichtbaar te maken. Hiervoor dient een grote hoeveelheid grond afgegraven te worden. De af te graven grond blijkt na nader onderzoek echter vervuild te zijn, waardoor de kosten veel hoger uit zullen vallen als geraamd. Daarnaast is de grond waar de werkzaamheden uitgevoerd moet worden niet in eigendom van de Gemeente Steenbergen maar van Staatsbosbeheer. Gemeente Steenbergen zal dus samen met Staatsbosbeheer moeten gaan bekijken wat de eventuele mogelijkheden zijn. Om de entree aan de Brugweg in Kruisland aan te pakken is volgens burgemeester en wethouders onvoldoende ruimte. “Het enige wat hier gedaan kan worden is het vervangen en aankleden van de komborden,” stelt Esther Prent in haar schrijven aan de gemeenteraad. Voor wat betreft de voorgenomen opknapbeurt van de entree aan de Boomdijk in Welberg zou er eveneens onvoldoende ruimte zijn. De locatie die wordt genoemd in de visie blijkt namelijk in particulier eigendom te zijn.

Pas op de plaats

De aanpak van respectievelijk de entree aan de Molenstraat in Kruisland, de entree van de Dorpsweg in De Heen en de entrees aan de west- en oostzijde van Heense Molen valt samen met andere werkzaamheden. Deze opknapbeurten worden derhalve integraal opgepakt óf uitgevoerd wanneer de andere werkzaamheden zijn afgerond. Bij de kruising van de entree aan de Molenstraat in Kruisland bijvoorbeeld ligt een opgave vanuit het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoers Plan (GVVP). Wanneer duidelijk is welke werkzaamheden hieruit voortvloeien kan er worden gestart met de opknapbeurt. Bij de entree aan de Dorpstraat in De Heen ligt zogezegd een opgave vanuit water. Hierbij zal ter hoogte van de entree een natuurvriendelijke oever worden aangelegd waarbij de Gemeente Steenbergen rekening moet houden met het versterken van de entree. Voor wat betreft het opknappen van de entrees aan de west- en oostzijde van Heense Molen wordt ook even pas op de plaats gemaakt. Vanuit de Provincie Noord-Brabant staan er namelijk voor dit najaar werkzaamheden gepland voor de Rijksweg en Zeelandweg-Oost, waarbij in overleg met de inwoners is gekeken naar het vergroenen van het gebied.

Middelen

Het uitvoeringsprogramma wordt gerealiseerd met de daarvoor gereserveerde middelen. Bij de vaststelling van het uitvoeringsprogramma is voor 2020, 2021 en 2022 een bedrag van 100.000 euro als exploitatiebudget opgenomen in de begroting. Bij meerdere deelprojecten blijkt de geschetste visie echter veel ambitieuzer dan het budget dat in 2019 is geraamd, waardoor sommige eenvoudigweg niet (meer) uitvoerbaar zijn. Het college is inmiddels gestart met de voorbereiding van de nog uit te voeren projecten en verwacht in september duidelijk in beeld te hebben wat de kosten zijn. Zodra dit inzichtelijk is zal de raad worden geïnformeerd welke consequenties dit mogelijk met zich meebrengt voor de uitvoering van het uitvoeringsprogramma en de opgestelde visie. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief