Chris Duijvestijn met de Jacobakan die onlangs werd gevonden aan de Kaaistraat.
Chris Duijvestijn met de Jacobakan die onlangs werd gevonden aan de Kaaistraat. Foto: Caren Vermaat

‘Archeologie is om van te smullen’

Door: Caren Vermaat Algemeen

STEENBERGEN - Tijdens de Open Monumentendag komende zondag in Steenbergen is er weer van alles te beleven. Bij Stichting Stadsarcheologie Steenbergen zijn prachtige archeologische vondsten te bewonderen.

DOOR CAREN VERMAAT

Stichting Stadsarcheologie Steenbergen heeft als doel meer inzicht te verkrijgen in de geschiedenis van Steenbergen aan de hand van bodemvondsten. Bestuurslid Chris Duijvestijn vertelt dat het gebouw van de Stichting Stadsarcheologie sinds vorig jaar ook een monument is. “Een mooi moment om ons museum die dag open te stellen voor publiek en gelijk onze archeologische vondsten te laten zien. Als er ergens iets wordt gesloopt of iemand wil gaan verbouwen, dan krijgen wij dat meestal van de gemeente door. Als de gemeente verwacht dat er op die plek mogelijk iets gevonden zou kunnen worden dat van geschiedkundige waarde is, dan wordt er een bedrijf ingeschakeld om onderzoek te doen en dan worden wij meestal gevraagd om te assisteren. Zo is er in 2015 ook onderzoek gedaan bij de Yacinthaschool die werd afgebroken. We hebben daar toen een gedeelte van de oudste stadsmuren van Steenbergen weten bloot te leggen. Door documentatie uit die periode wisten we dat de stadsmuren op die plek hadden gestaan, maar als je dan daadwerkelijk de fundering weet te vinden met de steunberen er nog aan, dan is dat wel prachtig natuurlijk. Er zal daar binnenkort een informatiebord komen met informatie over de oude stadsmuren die daar in de grond liggen.”

Opzienbarende vondsten

“Een van de meest opzienbarende vondsten zijn de spullen die we onlangs hebben gevonden aan de Visserstraat en Kaaistraat, waar in mei van dit jaar een aantal winkels is gesloopt. Daar zijn resten gevonden van een vakwerkhuis dat rond 1360 in vlammen is opgegaan. Aan de hand van de verschillende lagen afval die we hebben blootgelegd, kunnen we precies lezen hoe de geschiedenis in elkaar zit. Zo hebben we in een afvalputje wel 40 stuks lege flesjes met Haarlemmerolie gevonden. Daar kunnen we dan uit afleiden dat daar een winkel heeft gezeten die zulke flesjes verkocht. De flesjes zijn nu even weg voor onderzoek, maar komen later naar ons museum zodat iedereen ze kan bewonderen. We hebben hier wel al de kruik staan die we daar ook hebben gevonden. Deze kruik was daar aanwezig tijdens de brand, en omdat we alle scherven hebben kunnen vinden hebben we de kruik helemaal kunnen herstellen. Zo’n kruik werd vroeger gebruikt om drinken mee uit te schenken en wordt wel een Jacobakan genoemd.” Het museum aan het Doornedijkje staat vol oude vondsten die de afgelopen 40 jaar in Steenbergen en omgeving gevonden zijn. Chris Duivestijn vertelt dat de meeste spullen worden gevonden in afvalputjes. “Van koffiekopjes tot tabakspijpen en van sieraden tot gouden knikkers, je wilt niet weten wat daar allemaal uit tevoorschijn komt,” zegt hij lachend. “We doen dat met een aantal zeer bevlogen mensen, onder wie kunstenaar Hans Hanssen en Ad van Tilburg. Daarbij hebben we gelukkig nog meer vrijwilligers die regelmatig komen helpen, maar alle hulp is welkom.” Belangstellenden kunnen contact opnemen met Chris Duijvestijn via het e-mail adres duijvestijn.c@home.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief