Foto: Peter Frijters

Genieten van tractoren en agrarische machines uit vervlogen tijden

  Algemeen,Nieuws

STEENBERGEN - Stationaire motoren, tractoren en agrarische machines uit vervlogen tijden. De leden van de Oude Trekker en Motoren Vereniging (OTMV) verzamelen ze én restaureren ze. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de landelijke club houdt de afdeling Noord-Brabant komend weekeinde in Steenbergen een tweedaags lustrumevenement.


De OTMV is een landelijke Nederlandse vereniging met ongeveer 6.400 leden. In september 1979 is de vereniging opgericht met als doel het verzamelen en restaureren van historisch interessante trekkers, landbouwmachines, stationaire motoren en daarbij behorende werktuigen. De leden zijn ingedeeld naar 12 afdelingen. De ongeveer 280 leden tellende afdeling Noord-Brabant is opgericht in 2010 en daarmee de jongste afdeling.

Lustrum

Het 40-jarig bestaan van de OTMV wil de vereniging niet ongemerkt voorbij laten gaan en daarom worden er door de afdelingen gedurende het jaar 2019 aandacht geschonken aan dit lustrum. De in Steenbergen gehuisveste afdeling Noord-Brabant doet dit via een tweedaagse versie van het zogeheten 'Maai- en Hooi Evenement' dat al enkele jaren wordt gehouden. Door het showen en demonstreren van stationaire motoren, tractoren en agrarische machines wil de OTMV aandacht vragen voor haar activiteiten én jongeren enthousiasmeren 'zodat de kennis over het historisch agrarisch erfgoed wordt doorgegeven aan de jeugd en de kennis hierdoor niet verloren gaat'.

Oldtimervirus

Mark Frijters is een van de leden van de afdeling Noord Brabant die is gegrepen door het oldtimervirus. Sinds anderhalf jaar is hij in het bezit van een heuse trekker van het merk Deutz, welke hij eigenhandig wil restaureren."Ik ben nu bezig met de revisie van de elektriciteit", vertelt hij. "Maar dat is slechts een onderdeel. Wie eenmaal bezig is met restaureren, kan zich op tal van zaken storten. Lagers, pakkingen, revisie van de motor, noem maar op. Of je kunt met het plaatwerk aan de gang, of met nieuwe banden. Elk onderdeel komt wel een keer voorbij."

Onderdelen

Zelf is hij naar eigen zeggen slechts een kleine speler in het gezelschap oldtimerfanaten."Er zijn verzamelaars die misschien wel twintig of dertig voertuigen hebben, soms zelfs meer." Wat ze gemeen hebben, is dat ze hun voertuig of voertuigen allemaal in een zo origineel mogelijke staat proberen te krijgen. Dat laatste valt volgens Mark Frijters niet altijd mee. "Sommige tractoren worden niet meer gemaakt. Dat betekent dat het ook moeilijk is om aan de juiste onderdelen te komen. Via markten of beurzen probeer je die dan te bemachtigen. Je probeert je oldtimer helemaal op te knappen, inclusief motorrevisie en spuitwerk. Dat is de sport, dat is de hobby'.

Veiling

"Het komt vaak aan op de lange adem", weet hij. "Het opknappen van een oldtimer kan járen duren. Het moet ook vooral in de avonduren en weekends gebeuren. Hoe je aan zo'n oldtimer komt? Soms worden spullen aangeboden. Een collega-hobbyist op leeftijd stopt er dan bijvoorbeeld mee, waarna zijn spullen worden verkocht op een veiling. Soms is er ook een onverwachte schuurvondst. Dat kunnen echt de krenten in de pap zijn."

Kennis vergaren

"Vaak krijg je hulp in clubverband", vervolgt Mark Frijters. "Via tips van andere leden bijvoorbeeld. Maar in veel andere gevallen is het gewoon een kwestie van zelf kennis vergaren en met een handleiding aan de slag gaan."

Evenemententerrein

Sinds 2017 heeft de OTMV afdeling Noord Brabant ongeveer vijf hectare land in Steenbergen in bruikleen. Dit terrein, te bereiken via de Franseweg en de Westlandse Langeweg, geldt komende zaterdag en zondag van 9.30 uur tot 17.00 uur ook als evenemententerrein. Onder meer te zien zijn een trekker merkenring met daarin de ontwikkelingen van de landbouwtrekker ingedeeld per merk en stationaire motoren en de machines die hiermee aangedreven worden. Daarnaast zijn er activiteiten als grasmaaien, hooien, ploegen en grond bewerken. Verder is er een demonstratie oldtimer trekkerbehendigheid. Verder is er een oude ambachten- en informatiemarkt. Voor de kinderen is er een leuke speelhoek ingericht, terwijl de echte 'knutselaars' terechtkunnen op een heuse onderdelenmarkt. Liefhebbers van oldtimer auto's en bromfietsen kunnen zich vergapen aan uiteenlopende merken en modellen.

l

 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief