Een werkgroep gaat in eerste instantie laagdrempelig en lokaal verkennen, bekijken waar behoefte aan is.
Een werkgroep gaat in eerste instantie laagdrempelig en lokaal verkennen, bekijken waar behoefte aan is. Foto: Pixabay

College Steenbergen geeft invulling aan motie Regenboogstad

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

STEENBERGEN - Als het aan het Steenbergse college ligt, start er het komende kwartaal nog een lokale werkgroep die zich gaat inzetten voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender en intersekse personen (LHBTI's).

Hiermee geven burgemeester en wethouders invulling aan de vorig jaar december door de PvdA-fractie ingediende motie Regenboogstad. Hierbij vroeg fractievoorzitter Nadir Baali het college om uiterlijk september van dit jaar te komen met een maatschappelijk besproken voorstel waarin LHBTI-beleid wordt vormgegeven en op basis waarvan de Gemeente Steenbergen kan worden aangemeld bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als zogeheten Regenboogstad.

Regenboogsteden

De huidige 53 regenboogsteden en 11 regenboogprovincies in Nederland maken zich sterk voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender en intersekse personen (LHBTI's). Zij betrekken hiervoor hun lokale belangenorganisaties en vertegenwoordigers van de doelgroep om vorm te geven aan beleid en uitvoering. Deze gemeenten zoeken aansluiting bij ideeën die burgers zelf hebben voor initiatieven en activiteiten.

Lokaal beleid

Uit een recentelijk door burgemeester en wethouders verzonden raadsmededeling blijkt dat het college navraag heeft gedaan bij Movisie, landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken. Hierbij is het aan het college duidelijk gemaakt dat het alleen mogelijk is om een gemeente als Regenboogstad aan te melden als hier lokaal beleid onder ligt. Er kan geen landelijke subsidie meer worden aangevraagd.

Overleg

Het Steenbergse college is afgelopen maand in overleg getreden met voorzitter Rick Davis van COC West- Brabant. Hierbij is gesproken over het landelijk initiatief Regenboogstad. In de gemeente Steenbergen zijn er voor zover bekend geen lokale LHBTI-belangenorganisaties of groepen bekend. Verder is er geen specifiek lokaal beleid voor deze doelgroep opgesteld.

Werkgroep

Het COC heeft aangegeven dat het mogelijk is om als Brabantse Wal-gemeente aan te sluiten bij een werkgroep die recent in Bergen op Zoom is gestart. Het Steenbergse college voelt echter meer voor het starten van een lokale werkgroep, een initiatief waaraan het COC graag ondersteuning wil verlenen. Het is de planning van deze werkgroep, die zo breed mogelijk wordt opgezet, om het komende kwartaal nog voor het eerst bij elkaar te laten komen. Intentie is ook om hier Radar, bureau voor gelijke behandeling en tegen discriminatie, bij te laten aansluiten.

Laagdrempelig

De werkgroep gaat in eerste instantie laagdrempelig en lokaal verkennen, bekijken waar behoefte aan is. Daarbij zal zoveel mogelijk worden aangesloten bij lokale beleidsinitiatieven, zoals sport. Het COC ondersteunt dit plan van aanpak omdat initiatieven die vanuit de doelgroep komen, de meeste kans van slagen hebben. Mochten er ideeën of initiatieven van inwoners in de werkgroep naar voren komen, dan kan het COC bij het initiatievenfonds van de gemeente terecht, zo is afgesproken Dit fonds is overigens voor alle inwoners van de gemeente Steenbergen beschikbaar.

Cijfers

De discriminatiemonitor uit 2017 van Radar geeft aan dat er uit Steenbergen vier meldingen bij het meldpunt discriminatie en er zes geregistreerde discriminatie incidenten bij de politie zijn gedaan. Discriminatie op het vlak van seksualiteit staat bij de politie op plaats twee. Op nummer één staat discriminatie op herkomst en/of huidskleur. LHBTI worden niet geregistreerd in Steenbergen. Uitgaande van een bevolking in Steenbergen van 24.781 inwoners wordt door de GGD West-Brabant de volgende schatting gemaakt: 5% LHB = 1.239 inwoners, 0,5% transgender = 124 inwoners en 0,5% intersekse = 124 inwoners (bron: LHBT monitor 2018 SCP).



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief