Archieffoto: Claudia Koole

Programma rond 75 jaar bevrijding in hoofdlijnen rond

STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen besteedt in 2019 ruim aandacht aan het feit dat het 75 jaar geleden is dat West-Brabant werd bevrijd. Het programma is in hoofdlijnen al bekend en wordt deze maand officieel gelanceerd.


Met name in de kernen Welberg en Dinteloord vielen tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog veel slachtoffers na zware gevechten in de Slag om de Schelde. 

Op initiatief van burgemeester Ruud van den Belt van Steenbergen is begin 2018 een bijeenkomst georganiseerd waarvoor zoveel mogelijk verenigingen uit de gemeente waren uitgenodigd. Doel was om mee te denken over een gepaste herdenking van de bevrijding.

Uit deze bijeenkomst is een werkgroep voortgekomen van circa tien vertegenwoordigers uit bijna alle kernen van Steenbergen, met ambtelijke ondersteuning vanuit de gemeente. De leden van de werkgroep riepen de eigen achterban en omgeving op met initiatieven te komen in het kader van 75 jaar bevrijding. Op basis van alle aangedragen activiteiten is een programma samengesteld. Later hebben zich overigens ook nieuwe mensen bij de werkgroep aangesloten, zodat deze nu veertien leden telt.

Omdat bijna iedere kern een of meer activiteiten voorgesteld heeft, gaat het programma zich uitstrekken over de hele gemeente. Dat gebeurt in de periode van september 2019 tot begin mei 2020. Bij sommige activiteiten zijn groepen of personen uit verschillende kernen betrokken.

Zeker is al dat het programma start op 19 september met de herdenking van de vliegeniers Gibson en Warwick die destijds op deze datum neerstortten. De meeste activiteiten vinden plaats in oktober en begin november 2019, met de officiële herdenking bij de klok van Welberg als sluitstuk. In 2020 vinden er, op 4 en 5 mei, ook nog twee concerten plaats.

"Voor iedere inwoner is er iets te beleven of te bezoeken", meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. "Naast de herdenkingen bijvoorbeeld concerten, tentoonstellingen, een wandeling en een toertocht met historische voertuigen. Voor de jeugd is er een theaterstuk en een game met als thema Tweede Wereldoorlog." 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief