Wethouder Baartmans helpt bij het plaatsen van een dakelement op de 0 op de meter woningen aan de Lunet in Steenbergen
Wethouder Baartmans helpt bij het plaatsen van een dakelement op de 0 op de meter woningen aan de Lunet in Steenbergen (Foto: Claudia Koole)

Aan de Lunet wordt één woning per dag gebouwd

STEENBERGEN - Logistiek is het een grote opgave. 19 middeldure huurwoningen is een traject dat recent, in december, is begonnen aan de Lunet in Buiten de Veste fase 2 in Steenbergen. In februari 2019 kunnen de eerste bewoners er al wonen. Het gaat razendsnel. Zo snel dat wethouder Baartmans mocht assisteren bij het dak in een paar minuten op een huis werd bevestigd. De bouwsnelheid hoort bij het MorgenWonen bouwsysteem.


DOOR CLAUDIA KOOLE

Woonwijk Buiten de Veste fase 2 in Steenbergen is een gloednieuwe woonwijk voor lage, midden en hoge inkomens. Op het nieuwe adres worden 19 middeldure huurwoningen gesitueerd als 0 op de meter woningen. Projectbegeleider Luud van Ginneken: "Het MorgenWonen systeem maakt het mogelijk om deze bouwsnelheid aan te kunnen. Alles is helemaal uitgedokterd en er wordt momenteel één huis per dag gebouwd." Dit tot verbazing van wethouder Wilma Baartmans. "Ik geloofde het eerst niet", vertelt ze. "Ik dacht, dat afwerkingstraject duurt een tijdje en na de jaarwisseling zullen de eerste blokken wel komen. Maar nee, ik vind dit super gaaf."

Planning

Talloze bouwvakkers staan op, onder, naast en in de casco huizen. Het is een groot team. Van Ginneken: "Omdat het vandaag een beetje feest is, heb ik vanochtend 75 Brabantse worstenbroodjes gehaald voor de mannen. Zij blijven hier zolang de bouw doorgaat." De bouwvakkers bij het project Woonwijk Buiten de Veste fase 2, voor dit deel Lunet, komen uit het oosten van Nederland en verblijven na hun werkdag door de week op het vakantiepark Pagnevaart in Bosschenhoofd. Alles is op elkaar afgestemd met een strakke planning van veiligheidsregels tot het werk van de stukadoor, het leggen van vloeren en het plaatsen van keukens. "Alleen, de energiebedrijven lopen wat achter", laat Van Ginneken weten. "Zij hebben veel keuringen uit te voeren. Anders zouden nieuwe bewoners er nog sneller in kunnen."

Inschrijven

De nieuwe en duurzame manier van werken via het MorgenWonen systeem geeft weinig rommel. "De binnenwanden van de woningen liggen al binnen bij het pakket casco", laat Rik Hulsman van VolkersWessel Bouw & Vastgoedontwikkeling weten. "Het is een logistieke opgave, maar alles sluit op elkaar aan." Medio februari zijn de middeldure huurwoningen klaar in het huursegment globaal tussen 700 en 1100 euro huur per maand. De komende periode wordt een lokale makelaar ingeschakeld voor inschrijvingen. De nieuwste woningen worden als rijtjeswoning gebouwd, maar contactloos geplaatst waarbij buurgeluiden nagenoeg tot een verleden tijd horen.

Gasloos

Dit jaar zal Buiten de Veste fase 2 een bouwplaats zijn tot januari 2020. In oktober dit jaar staat de aanleg van een ecologische verbindingszone gepland en in 2020 de voorbereiding op het Avontuur van Buiten de Veste als groene ontmoetingsplaats. Het is de eerste wijk in Steenbergen waar gasloos wordt gebouwd waaraan vijf projectontwikkelaars meewerken.

Claudia Koole


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief