Spreker Jan van der Ent geeft veel info over het levenseinde aan een bescheiden groep mensen van KBO Kruisland en andere geïnteresseerden.
Spreker Jan van der Ent geeft veel info over het levenseinde aan een bescheiden groep mensen van KBO Kruisland en andere geïnteresseerden. Foto: Claudia Koole

Voorbereiden op een levenseinde is verstandig

Door: Claudia Koole Algemeen

KRUISLAND - Oud-manager van het Franciscus Ziekenhuis, nu Bravis, Jan van der Ent gaf in dorpshuis Siemburg in Kruisland ruime voorlichting over het levenseinde. Hij liet weten dat het belangrijk is om essentiële zaken met elkaar te bespreken en voorbereid te zijn op acute situaties.

"Alles is in de wetgeving geregeld", vertelt Jan van der Ent, die een jarenlange ervaring heeft in het ziekenhuiswezen. Hij licht een kleine groep van KBO Kruisland in over het levenseinde. Er zijn zaken die geregeld moeten worden en vaak komen die onverwacht. Het is beter dit tevoren met een partner en familie te bespreken. "Ieder mens heeft een zelfbeschikking over lichaam en geest. Je mag alles zeggen, zolang het binnen de wet blijft. U beschikt zelf over leven en dood. Het is goed om die eerste laag geregeld te hebben. Het is niet het leukste onderwerp, maar praat met elkaar over het levenseinde." Met die eerste laag doelt Van der Ent op onverwachte situaties als de dood plots aan de deur staat.

Euthanasie

Hij legt tevens het verschil uit tussen euthanasie en palliatieve sedatie. "Vaak is het zo dat palliatieve sedatie eerst geregeld had moeten worden", laat hij weten. "Bij palliatieve sedatie moet duidelijk zijn dat een mens sterft aan een ziekte, dat er sprake is van onbehandelbare klachten en er geen alternatieven meer zijn. Het sterven is nabij en het bewustzijn wordt verlaagd. Er zijn grote verschillen met euthanasie, want hier is sprake van een opzettelijk levenseinde en je hebt ook niet zomaar recht op euthanasie. Het is een vrijwillig en weloverwogen verzoek waarbij een ondraaglijk en uitzichtloos lijden is. Als degene die ziek is probeert zoveel mogelijk zaken eenvoudig op te schrijven voor een arts geeft dit meer duidelijkheid en overzicht. Dan gaat het over dingen als 'ik heb die ziekte' of 'ik kan niet meer lopen', 'ik kan niet meer lezen' en dit soort praktische dingen."

Misverstand

Tijdens de lezing haalt Jan van der Ent een misverstand uit de lucht. "Als morfine wordt opgevoerd, wordt dit gezien als een sterfmiddel. Maar van morfine ga je niet dood. Het is een pijnbestrijding. Het wordt niet ingezet om sterven te versnellen."

De groep dementerenden komt tevens kort ter sprake. In de zaal is belangenbehartiger Jeanne Brooijmans-Tak aanwezig van Alzheimer West-Brabant gemeente Steenbergen. "Er heerst nog steeds een taboe op dementie. Er is schaamte en het komt voor dat er een verkeerd beeld is. Sommige dementerende mensen blijven te lang alleen en raken ondervoed, vallen of verslikken zich. Er zijn meerdere oorzaken van overlijden. Hier ligt een taak van verenigingen om leden in de gaten te houden."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief