Hermen Vreugdenhil (tweede van links), samen met Ate van der Hoeven, op bezoek bij Melkveehouderij de Jong in Dinteloord.
Hermen Vreugdenhil (tweede van links), samen met Ate van der Hoeven, op bezoek bij Melkveehouderij de Jong in Dinteloord. Foto: Claudia Koole

Emissiearme vloer in stal ter discussie door risico's

Door: Claudia Koole Algemeen

DINTELOORD - Melkveehouderijen moeten gaan investeren in emissiearme vloeren volgens het beleid van Provincie Noord-Brabant. De traditionele roostervloeren moeten plaats gaan maken voor dichte vloeren. De beleidsmakers realiseren zich kennelijk niet dat boeren de dupe worden van deze regels met hoge investeringen en risico's. Eind februari jongstleden was er een stalontploffing in Markelo, mogelijk veroorzaakt door een emissiearme vloer, waarbij 13 koeien verdronken in hun eigen uitwerpselen.

"Boeren horen bij Brabant", vertelt Hermen Vreugdenhil als lijsttrekker van ChristenUnie-SGP bij de aankomende Provinciale Statenverkiezingen bij een bezoek Melkveehouderij de Jong in Dinteloord, dat op weg is een biologisch bedrijf te worden. "Maar ik weet, ze lopen tegen het provinciaal beleid aan. Dat beleid is voor boeren momenteel heel slecht. Het moet anders."

Certificering

Vreugdenhil doelt mede op de emissiearme vloeren, als dichte vloeren ter vervanging van de traditionele roostervloeren voor koeien. "Een stal met stro mag niet van de provincie", vervolgt hij. "De reden hiervan ligt in de certificering. Maar dat begrijpt niemand. Ik heb daar de afgelopen vier jaar al tegen geageerd, maar ik ga er mee door om me hard te maken voor boeren in Brabant." Johan de Jong, eigenaar van Melkveehouderij de Jong, begrijpt meteen waar hij het over heeft. Hij legt het risico uit dat hoort bij een dichte vloer.

Oplossing

"De dichte vloer als emissiearme vloer is een risico. Gassen hopen zich op door processen in mest en urine. Kijk naar het ongeluk bij de stalexplosie pas geleden. Dat komt waarschijnlijk door zo'n emissiearme vloer. Ik moet ook zo'n vloer gaan aanleggen, maar dat kost mij ongeveer 150.000 euro. Het is niet de oplossing." De Jong doelt op het ongeluk in Markelo in Twente, provincie Overijssel, dat eind februari 2019 plaatsvond en waarbij 13 koeien de dood vonden door een stalexplosie. Hij weet zelf een oplossing voor minder gasontwikkeling. "Door bepaalde stoffen toe te voegen aan de mest, is er minder gasontwikkeling. Maar dit onderzoek kost geld en er is geen financiering hiervoor. Ik wil graag meedenken."

Schepping

De Jong werkt inmiddels aan een biologisch bedrijf. "Sinds juni 2018 gebruik ik geen gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest meer. We hebben de wei ingezaaid met een kruidenmengsel. Dit jaar juni schakelen we over naar biologisch voer. In december van dit jaar hebben we biologische melk. We hebben ook een mobiel ´kippenhotel´. De kippen scharrelen in de wei achter de koeien aan. Een gezonder bodemleven is het resultaat. Onze basis ligt in het christelijke geloof. We willen goed zorgen voor de schepping en samenwerken met de natuur."

Hermen Vreugdenhil was samen met Ate van der Hoeven op bezoek in Dinteloord. Van der Hoeven is lijsttrekker van de ChristenUnie bij de Waterschapsverkiezingen die op dezelfde dag wordt gehouden als de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart 2019.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief