Een verkeersonhandig punt bij de Oostdam, Westdam en Markt nabij de Gummaruskerk in Steenbergen dat verbeterd kan worden.
Een verkeersonhandig punt bij de Oostdam, Westdam en Markt nabij de Gummaruskerk in Steenbergen dat verbeterd kan worden. (Foto: Claudia Koole)

Westdam en Markt kan veiliger voor voetganger

STEENBERGEN - Meerdere keren per jaar is het centrum van Steenbergen een plaats voor evenementen en andere bijeenkomsten met vertier en plezier, zoals het IJsfestijn en de kermis. De Markt grenst direct aan de Westdam die niet zonder gevaar overgestoken kan worden met verkeer dat het gas erop houdt.


"Het is een rare bocht", vertelt Leontine Tjioe van Stadsraad Steenbergen. Ze heeft het over de bocht Oostdam, Westdam richting Markt in Steenbergen. Niet zelden is het overzicht slecht en hebben automobilisten problemen om elkaar te passeren. "Het is belangrijk om een rustpunt aan de Markt en Westdam te creëren", vervolgt ze. "Om meer een markteffect te maken dat het gezelliger wordt en dat er ook een mogelijkheid wordt geboden voor ouderen die er rustig kunnen zitten. Het is goed om de Gummarus op te nemen bij de Markt."

Centrumplan

Deze plannen komen niet plots uit de lucht vallen. Maikel Gijzen is door ondernemers en gemeente Steenbergen aangewezen als Centrum Manager Stadshart Steenbergen. "Het is de bedoeling dat we het centrumplan uit 2018 gaan uitvoeren. Daar horen herinrichtingsmaatregelen bij. De Markt speelt hierbij een belangrijke rol." De huidige situatie biedt weinig veiligheid voor voetgangers. Door het ontbreken van een zebrapad is het vaak dubbel uitkijken en dat wordt bevestigd door ondernemer Peter Jongenelen van Het Hoofdkantoor aan de Markt in Steenbergen.

Verblijfsgebied

Jongenelen: "Een zebrapad is geen verkeerd idee gezien het feit dat er veel wordt gewandeld en overgestoken. Dit zal misschien ook nog als gevolg kunnen hebben dat er iets langzamer gereden zal worden." Maikel Gijzen blikt daarbij naar de toekomst nu de Gummaruskerk reeds een VVV-vestiging kent. "We moeten in de toekomst toeristen een verkeersveilige manier aanbieden. Dan kun je denken aan een verblijfsgebied waar het verkeer te gast is. Bezoekers moeten zeker de ruimte krijgen als voetganger. We moeten nog in de Markt gaan investeren, samen met de ondernemers."

Enquête

Of er überhaupt een zebrapad komt bij de herinrichtingsmaatregelen aan de Westdam en Markt is nog niet duidelijk. "We zijn bezig om de Gummarus en het centrum van Steenbergen te versterken. Dat er nu een VVV in gehuisvest is, is een signaal voor de toekomst om het kerkgebouw te behouden. Over een zebrapad is nog niet gesproken." De Stadsraad Steenbergen houdt op woensdag 24 april een enquête op straat. Leontine Tjioe: "We zullen er staan met vier mensen van de Stadsraad. Ook de Centrum Manager Maikel Gijzen hebben we gevraagd erbij te zijn. Het moet gezelliger en veiliger worden in het centrum."

Uitdaging

Vanuit het Project Hart voor de Stad van Retail Platform Steenbergen wordt het een uitdaging genoemd om het winkelhart van Steenbergen aantrekkelijker te maken. Oorzaken van onaantrekkelijkheid liggen in verschuiving van de consumentenaandacht, online verkoop, leegstand, concurrentie en particuliere consumptie die maar amper groei kent. De toeristische aantrekkingskracht zal gestimuleerd moeten worden. Stadsraad Steenbergen zal dit deel met de verkeersveiligheid in hun aankomende enquête meenemen.

Claudia Koole


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief