Foto: Claudia Koole

Dromen vliegen over Steenbergen (+ video)

STEENBERGEN - De jongste generatie werd woensdag uitgenodigd bij de presentatie van het visietraject Steenbergen 2040. Burgemeester Ruud van den Belt ontfermde zich letterlijk over hen. Hij stond over hen heen gebogen om vliegtuigjes te vouwen waarop hun dromen werden vermeld en afgebeeld. Die dromen mogen door elke burger kenbaar worden gemaakt dit jaar. De toekomstvisie dient samen te worden gesmeed.


De jonge snoetjes keken op tegen de grote meneer die tegen hen sprak. Het is de burgemeester van gemeente Steenbergen. Hij zegt: "Jullie zijn de toekomst en jullie hebben dan ook een belangrijke stem hierin. Daarom zijn jullie uitgenodigd om hier als eregasten aanwezig te zijn." De kinderen popelden van spanning en hun grote ogen bleven staren. "We gaan zo meteen iets heel spannends en spectaculairs doen met VR-brillen en een drone. Het zijn dingen waar jullie vast veel meer van weten dan de meeste volwassenen."

Toekomst

Het visietraject Steenbergen 2040 is ook bedoeld voor andere jongeren en volwassenen. "De komende weken gaan we zoveel mogelijk inwoners, van alle leeftijden, uitdagen om te formuleren wat hun wensen, beelden en dromen zijn voor de toekomst van onze gemeente." Om de inwoners te betrekken, worden de kernen binnen de gemeente Steenbergen bezocht. "Op 6 juni toveren we dit gemeentehuis om tot het huis van de toekomst waar iedereen zijn toekomst mag komen ontwerpen en waar interessante sprekers en workshops zullen zijn."

Scenario's

De website www.steenbergen2040.nl moet meer duidelijkheid en inhoud geven aan de bewoners. De agenda geeft aan dat in de maanden mei en juni 2019 de toekomst wordt verkend. In juli en augustus lijkt de vakantietijd benut te worden voor toekomstscenario's. Ideeën, wensen en ambities worden gebundeld en in beeld gebracht. September moet de maand worden om een toekomstvisie vast te stellen voor de komende twintig jaar met vragen als: 'Hoe wonen we en vullen we duurzaamheid in?', 'Hoe leven we samen in 2040?', 'Hoe zorgen we voor elkaar?'

Drone

Wensen, dromen een beelden mogen aldoor kenbaar worden gemaakt. Van den Belt: "We gaan ook een boottocht maken met ondernemers en we zoeken jongeren actief op in hun eigen omgeving. We nodigen verenigingen en instellingen uit om online een enquête in te vullen. Inwoners kunnen meedenken via ons online platform 'ikpraatmee' voor ambities en wensen in onze gemeente." De kinderen luisteren nog steeds aandachtig en lijken de draad kwijt te raken. "Maar genoeg gepraat", laat de burgemeester opeens weten. En tot de kinderen: "We gaan vliegtuigjes vouwen en daarop mogen jullie dromen voor de toekomst gaan neerzetten. Dan gaan we naar buiten en mogen jullie om beurt live door een VR-bril meekijken met een drone die zo meteen de lucht in gaat en ons van bovenaf bekijkt."

Insectenbrownies

Een moment later staat Ruud van den Belt gebogen over de kleine jongens, die hun best doen het mooiste vliegtuigje te beschrijven, te kleuren en te vouwen. Hij helpt hen mee. Op een andere tafel staat een grote taart met het logo, gelijk aan het beeldmerk op de voornoemde website, van de toekomstvisie Steenbergen 2040. Daarnaast staat alvast iets uit de toekomst als lekkernij. Op het eerste gezicht zijn het overheerlijke brownies, maar als de omschrijving erbij wordt gelezen, worden een aantal neuzen opgetrokken: Insectenbrownies. De smakelijkheden worden gepresenteerd met kriebelige beestjes. Een aantal stoere kinderen durft het aan zo'n insectenbrownie te eten. Een drietal kinderen geeft aan eerder insecten te hebben gegeten. Gaan kinderen van de toekomst meer insecten eten? De tijd zal het gaan uitwijzen, mede uit de resultaten die de gemeente verzameld voor haar toekomstvisie Steenbergen 2040.

Zie hieronder de video van Claudia Koole: 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief