Het nieuwe coalitieakkoord Aan de slag! 2019-2022 wordt ondertekend door Volkspartij, Gewoon Lokaal! en CDA
Het nieuwe coalitieakkoord Aan de slag! 2019-2022 wordt ondertekend door Volkspartij, Gewoon Lokaal! en CDA (Foto: Claudia Koole)

Nieuwe coalitie en wethouder voor Steenbergen

STEENBERGEN - Formateur René Mol heeft donderdag samen met Michel Lambers (Volkspartij), Maurice Remery (Gewoon Lokaal!) en Jeroen Weerdenburg (CDA) het nieuwe coalitieakkoord 2019-2022 voor de gemeente Steenbergen gepresenteerd nadat eind maart 2019 de partij VVD uit de coalitie stapte. Willy Knop (Volkspartij) gaat de honneurs waarnemen als nieuwe wethouder.


"We zijn zeer content met het nieuwe coalitieakkoord", laat Jeroen Weerdenburg als CDA-fractievoorzitter weten over het gepresenteerde en ondertekende coalitieakkoord 2019-2022 Aan de slag! "We hebben voortreffelijk met elkaar gesproken." Het moet een beetje zeer doen in de oren van VVD-fractievoorzitter Kees Gommeren, die op 27 maart bekend maakte per direct uit de coalitie te stappen vanwege onoverbrugbare (communicatie)verschillen met Gewoon Lokaal! Krap twee weken later volgde het vertrek van VVD-wethouder Petra Lepolder. "Het is logisch dat het gezegd wordt", luidt de reactie van Kees Gommeren. "Zo zijn wij er ook ingestapt vorig jaar met het coalitieakkoord Gewoon samen doen! Zo begin je. En het klopt dat ze nu aan de slag moeten gaan. Er is nog niet veel gebeurd. Dat Petra naar een andere gemeente is gegaan, is haar eigen beslissing geweest."

Portefeuille

Formateur René Mol beaamt dat men in harmonie tot elkaar gekomen is. "Het komt erop neer dat je elkaar niet moet verrassen. De afgelopen drie weken heb ik gemerkt dat de verschillen te overbruggen zijn. In houding en gedrag valt er te verbeteren en men moet met elkaar in gesprek blijven. Dat is de basis van de drie partijen." Michel Lambers laat weten gelukkig te zijn met het feit dat zijn Volkspartij nu een collegepartij wordt. Vice fractievoorzitter Willy Knop wordt komende week geïnstalleerd als nieuwe wethouder met onder andere Ruimtelijke Ordening en Economie in zijn portefeuille, hoewel de inhoud nog niet vaststaat. Lambers: "Het college stelt volgende week de portefeuille vast." Knop ziet er naar uit. "Ik moet weer wel mijn wekker gaan zetten", zegt hij met een glimlach. "Zeven jaar geleden heb ik mijn bedrijf verkocht. Het zal weer wennen zijn."

Horizonvervuiling

Het nieuwe coalitieakkoord meldt opmerkelijk een opgelegde opdracht met betrekking tot de energietransitie en windenergie: 'Wij ontkomen er niet aan dat we als gevolg van het nationale klimaatbeleid voor 2030 ook een opgave voor de realisatie van windenergie hebben. Deze opgave wordt via het Rijk en de provincie ons opgelegd.' Lambers van de Volkspartij reageert: "Wij willen geen megamolens, maar de overheid dwingt ons. Het is horizonvervuiling." Hij geeft aan dat horizonvervuiling niet boven milieuvervuiling gaat.

Sterker

De partij VVD is niet heel rouwig om de verminderde positie van hun partij op dit moment. "Ik denk dat de Volkspartij wel wat water bij de wijn moet gaan doen. En, we zijn ervan overtuigd dat we bij een volgende verkiezing er sterker uitkomen", laat Gommeren weten.

Claudia Koole


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief