Een oorverdovend startschot op de Markt in Steenbergen werd bijgestaan door Ruud van den Belt en Willemijn van Hees. FOTO CLAUDIA KOOLE
Een oorverdovend startschot op de Markt in Steenbergen werd bijgestaan door Ruud van den Belt en Willemijn van Hees. FOTO CLAUDIA KOOLE (Foto: Claudia Koole)

Drie keer feest in het hart van Steenbergen

STEENBERGEN - Een formele opening van het VVV Informatiepunt in de voormalige secretariaatsruimte van de Gummaruskerk. Een presentatie van maar liefst tien Stads Herauten en ook nog een feestelijke aankondiging van een aansluiting bij de Vereniging Nederlandse Vestingsteden. In het hart van Steenbergen op de Markt en aan de Westdam was het zaterdag drie keer feest.


"De Gummarus is één van de hoogste kerken van West-Brabant", zegt wethouder Esther Prent. "Er is geen betere plek te vinden dan dit imposante rijksmonument. Een ontdekkingstocht door de gemeente Steenbergen begint bij het betreden van deze kerk. Het was een race tegen de klokken. Hier en daar moeten nog wat puntjes op de -i worden gezet, maar het is gelukt." Het VVV Informatiepunt is een plek waar nader invulling wordt gegeven aan recreatieve ambities en verblijfsmogelijkheden binnen de gemeente en de Brabantse Wal. Het is gevestigd in de voormalige secretariaatsruimte van de kerk.

Ommekeer

De grote rooms-katholieke kerk krijgt langzamerhand meerdere functies en dient niet langer louter als kerkgebouw met liturgische vieringen. Een kentering die gaande is, is vanaf nu voor altijd zichtbaar en merkbaar. Wethouder Wilma Baartmans vult dit aan. "Na het VVV Informatiepunt komt er vandaag meteen een functie bij", kondigt ze aan. "De Gummaruskerk is ook een uitvalsbasis voor de Stads Herauten. We worden nu een echte stad. Een betere match kun je niet bedenken bij de slogan: Ons Steenbergen, stad met een verhaal. Het rijke verleden wordt opnieuw tot leven gebracht. Het is een historisch verantwoord verhaal. Denk aan Steenbergen aan zee. Het water stond hier net buiten de Gummaruskerk. De ommekeer komt net op tijd. We hebben nu al tien Stads Herauten."

Verliefd

Deze tien Stads Herauten gaan maandelijks mensen begeleiden langs bijzondere historische punten binnen deze gemeente. Stads Heraut Ton Wennekers: "Stads Herauten zijn verliefd op Steenbergen. We hebben ons gestort op Steenbergen met weetjes en historie. Ons Steenbergen heeft ons letterlijk als herauten aangekleed. We zijn hier dankbaar voor." De Stads Herauten Steenbergen zijn onderdeel van heemkundekring De Steenen Kamer en worden ondersteund door de gemeente en Ons Steenbergen. Als er wandelingen worden georganiseerd, op aanvraag en op de laatste zaterdag van de maand, is dit te zien aan een groot nieuw bord dat voortaan voor de Gummaruskerk wordt geplaatst. Voor de nieuwe Stads Herauten gaat op de feestelijke middag voor de tweede keer een confetti kanon af.

Kanon

Het rijke vestingverleden wordt nieuw leven ingeblazen door een oorverdovend startschot op de Markt in Steenbergen met een kanon dat aangestoken werd door de Bergsche Battery uit Geertruidenberg. De gemeente heeft zich aangesloten bij de Vereniging Nederlandse Vestingsteden. Voorzitter Willemijn van Hees, tevens burgemeester van gemeente Heusden, was afgereisd naar de vestingstad. "Ik zeg vaak tegen kinderen in vestingsteden, wat zijn jullie toch bofbibsen, want als je de geschiedenis om je heen kunt zien, is dat een goede toekomst die begint met het leren over het verleden." Burgemeester Ruud van den Belt ontving van haar een aantal attenties waaronder een kanon voor op zijn bureau wat hilarisch werd ontvangen bij de aanwezigen. Voortaan zal gemeente Steenbergen een inkom bord hebben met vermelding vestingstad.

Droom

De burgemeester was wederom zo trots als een pauw. Hij weet dat hij dit vaak zegt. "Het begint een beetje flauw te worden", uit hij. "Maar dit zijn hele leuke dingen. Ik ben echt trots op de Stads Herauten. Het was mijn wens dat zij er zouden komen. Deze kerk is een belangrijk meetpunt voor ons. Het is een beroemde kerk die nog beroemder mag worden."

Claudia Koole
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief