Gerard Baten, Henri Swinkels, Ans van den Berg, René Kwant en Jos Akkermans bij de sluis in Beneden Sas.
Gerard Baten, Henri Swinkels, Ans van den Berg, René Kwant en Jos Akkermans bij de sluis in Beneden Sas. (Foto: )

Gedeputeerde Swinkels wandelt Zuiderwaterlinie van De Heen naar Dinteloord

  Sport en Vereniging

DE HEEN - Van Bergen op Zoom in het westen tot Grave in het oosten loopt dwars door Brabant een echte erfgoedparel: de Zuiderwaterlinie. Vijf vestingsteden, een aantal forten, betoverend mooie natuur, de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal.


Om dit relatief onbekende parelsnoer onder de aandacht te brengen van veel meer mensen, loopt gedeputeerde Henri Swinkels twintig weken lang elke week een stuk langs de linie, op zoek naar inspirerende en soms verborgen verhalen. Zaterdag 21 april liep hij van De Heen, via de sluis bij Beneden Sas, naar Dinteloord.

De voorbije jaren is, mede op initiatief van de provincie Noord-Brabant, geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Zuiderwaterlinie. Tijdens dit Europese Erfgoedjaar staat deze prachtige verdedigingslinie volop in de schijnwerpers. Om alle schakels langs de linie symbolisch met elkaar te verbinden, wordt in september een speciaal Liniepad geopend.
Swinkels 'verkent' de route alvast: "Ik loop steeds drie uur, en ik nodig diverse mensen uit om met me mee te wandelen. Deze week ontmoette ik bij de sluis in Beneden Sas de voorzitter van de West Brabantse Waterlinie, Ans van den Berg, Gerard Baten van de Heemkundekring en Jos Akkermans, ondernemer in dit prachtige gebied. René Kwant, programmamanager van de Zuiderwaterlinie, liep de route met me mee."

Rupsbanden

Jos Akkermans liet een elektrische all-terrain rolstoel met grote rupsbanden zien. Speciaal aangeschaft om ook mensen die niet of minder goed kunnen lopen, te laten genieten van het prachtige natuurgebied achter de sluis. Daarna volgde een lekkere kop koffie in het restaurant bij de sluis in Beneden Sas. Terwijl op de achtergrond het bruggetje af en toe open en dicht gleed, vertelde hij over de uitdaingen van een onderneming in zo'n prachtig gebied. "Je wilt genoeg bezoekers om je brood te verdienen, maar niet zo veel dat het gebied overspoelt raakt met mensen."

Gerard Baten en Ans van den Berg vertelden over de tijd dat niemand zich nog realiseerde hoe bijzonder het gebied is waar zij in woonden. Baten: "Wij gingen vroeger bramen plukken op de forten. Dat was weiland, met heuvels erin." Alles lag verscholen, beaamt Ans van den Berg: "Met dank aan de provincie, die het onderwerp op dekaart zetten, is het allemaal weer zichtbaar gemaakt en met elkaar in verband gebracht. Maar het moet wel blijvend zijn. Want als je nu al dat geld investeert en het niet bijhoudt, is het over twintig jaar weer allemaal weg."

Gepassioneerd

Swinkels: "Opnieuw hoorde ik de mooiste verhalen over en rondom de Zuiderwaterlinie. Mensen zijn echt gepassioneerd over dit gebied. Ans van dern Berg die zich al jaren met hart en ziel inzet om het verleden weer tot leven te brengen, en Jos Akkermans die hier pioniert en zijn nek uitsteekt om nog extra waarde aan het gebied toe te voegen. Ik wil tijdens mijn wandelingen mooie verhalen ophalen, en dat is ook vandaag weer prima gelukt!"

Meer informatie over de Zuiderwaterlinie: www.zuiderwaterinie.nl. 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief