Kleine veenpaal met infopaneel
Kleine veenpaal met infopaneel (Foto: Carlo Braat)

´Toer de Moer´ door Steenbergen

  Sport en Vereniging

STEENBERGEN - Op donderdag 28 juni is het grensoverschrijdende project ‘Beleef de Verdwenen Venen’ met een act van de Legendejagers geheel in de tijdsgeest opgeleverd in Zundert. Het Coördinatiepunt Landschapsbeheer bij Brabants Landschap en Regionaal Landschap de Voorkempen hebben samen met heel veel partners uit West-Brabant en de Belgische Noorderkempen samengewerkt om de geschiedenis van vijf eeuwen turfwinning onder de aandacht te brengen.


Het resultaat mag er zijn: Een veldexpositie met veenpalen en een turfbelevingsbox. De turfgeschiedenis van het gebied tussen Antwerpen-Willemstad-Geertruidenberg is zichtbaar en beleefbaar geworden!

’Het bruine goud’

Vijf eeuwen lang heeft veen de geschiedenis van de driehoek Antwerpen-Willemstad-Geertruidenberg in belangrijke mate bepaald. In de periode 1264-1750 zijn miljoenen kubieke meters veen afgegraven om als brandstof te dienen voor de streek, maar vooral voor Vlaamse steden zoals Gent, Brugge en Antwerpen. Gerekend naar de huidige energieprijzen had het veen een waarde van 17 tot 29 miljard euro! Deze episode in de geschiedenis van dit gebied is bij veel mensen in Brabant en daarbuiten nog onbekend.

Grensoverschrijdende veldexpositie

Door een groots opgezette en grensoverschrijdende veldexpositie met 39 veenpalen kan het publiek vanaf nu te voet én op de fiets deze veengeschiedenis beleven met 5 fietsroutes en 3 wandelroutes, die zijn opgenomen in de turfbelevingsbox. De veldexpositie is tevens een gedichtenroute vanwege de ‘litenatuurtjes’ - in de palen uitgefreesde korte poëtische teksten over de natuur - van de Belgische schrijver en dichter Geert de Kockere. De turfbelevingsbox is over een maand te koop bij de VVV’s in de regio.

Wandelroute ‘het Oude Land’’

De haven van Steenbergen was eeuwenlang een belangrijk turfhoofd waar de turf uit de veengebieden ten zuiden van Steenbergen per turfschuit en over turfvaarten naar toe vervoerd werd. Steenbergen was ook een belangrijk handelscentrum voor zout dat gewonnen werd uit het zoute veen dat ten noorden van Steenbergen gedolven werd. De route loopt vanuit Steenbergen door de natuurgebieden Halsters Laag en Oudland, twee voormalige veengebieden. Langs de wandelroute staan veenpalen met infopanelen die de wandelaars mee nemen in het verhaal van vijf eeuwen turfwinning. 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief