Buurtbemiddeling groeit als kool

  Sport en Vereniging

STEENBERGEN - Buurtbemiddeling groeit als kool. Het is de 1ste hulp bij burenruzie. 75% van de gemeenten biedt intussen buurtbemiddeling aan hun inwoners; een kwart moet dus nog over de brug komen. In elke gemeente, groot of klein, komen burenruzies voor en stromen bij de start van buurtbemiddeling de aanmeldingen binnen. Zo ook in Steenbergen. Sinds de start op 1 januari zijn er al maar liefst 40 burenproblemen aangemeld voor bemiddeling.


Binnen WijZijn Traverse Groep wordt samengewerkt met naastgelegen gemeenten Tholen, Bergen op Zoom en Roosendaal. Hierdoor konden in gemeente Steenbergen de inwoners direct vanaf de start op 1 januari gebruik maken van deze waardevolle dienst, en was het direct mogelijk de Steenbergse bemiddelaars samen met ervaren bemiddelaars in te zetten op de ondersteuning van bewoners met het oplossen van burenoverlast.

Zoals ook in andere gemeenten gaat het gros van de meldingen vooral over geluidsoverlast, pesterijen en tuin/buitenproblemen. Bij tuin/buitenproblemen moet je niet alleen denken aan ruzie over de schutting of overhangende takken, maar ook aan overlast van bijvoorbeeld de rook van vuurkorven en barbecues, of de stank van hondenpoep in de tuin van je buren. Pascal Vos, coördinator het project, vertelt: “zeker met dat warme weer was dit voor veel inwoners een onaangename ervaring”.

De vrijwilligers van buurtbemiddeling ondersteunen bewoners om deze en andere soorten overlast en ergernissen samen op te lossen. Ze helpen bewoners om (weer) met elkaar in gesprek te komen en zo samen een oplossing te vinden. Vaak kan een bemiddelingsgesprek hierbij behulpzaam zijn, kan dit niet dan zijn er ook andere mogelijkheden. Wanneer (helemaal) oplossen niet lukt ondersteunen ze bewoners om anders met de situatie om te gaan. Bewoners kunnen zich direct zelf melden voor hulp bij burenproblemen via 06-58990383.

Door het doorlopende succes van buurtbemiddeling binnen Steenbergen is er ruimte om nieuwe bemiddelaars te verwelkomen en op te leiden. “Onze bemiddelaars zijn mensen met een sociaal hart, een basis aan communicatieve vaardigheden en interesse zich te ontwikkelen in communicatie en bemiddeling”. Ze worden voor dit vrijwilligerswerk opgeleid middels een uitgebreide basistraining en nemen vervolgens regelmatig deel aan intervisies en bijscholing. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via buurtbemiddelingsteenbergen@wijzijntraversegroep.nl. 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief