Bij de Witte Villa kreeg men uitleg over Suikerfabriek.
Bij de Witte Villa kreeg men uitleg over Suikerfabriek. (Foto: Co Oerlemans)

Historische Culturele Stadswandeling door Steenbergen een groot succes

  Sport en Vereniging

STEENBERGEN - Een verhaal bij her Galgenveldje door Hans Slokkers in de Krommeweg. Een kijkje in de wijnkelder van de voormalige pastorie in de Grote Kerkstraat met een optreden van de oudste vereniging van Steenbergen Harmonie Volharding en een toespraak van 'Napoleon Bonaparte' (Frans van Eekeren) vanuit het Napoleonhuis op het Kerkplein.


Het zijn zaterdagmiddag enkele van de unieke extra's tijdens de eerste Historische Stadswandeling Steenbergen.

De 5,5 kilometer lange wandeling kan vanaf nu worden gelopen aan de hand van een gids uitgegeven door Heemkundekring De Steenen Kamer. Deze gids is in de toekomst te down loaden en te verkrijgen bij de VVV De Brabantse Wal in Steenbergen bij Primera de Gilles. Men moet het dan wel doen zonder de extra's die de 170 eerste wandelaars te zien kregen. ,,We hadden meer inschrijvingen dan het gestelde maximum'', vertelt Ad Vermeulen over de grote belangstelling.

Samen met Gerard Baten van Heemkunde Kring De Steenen Kamer en 20 vrijwilligers van verschillende verenigingen organiseerde hij de wandeling. ,,Tegen die tien extra mensen konden we geen nee zeggen.''

Sporen naar vroeger uitgewist

Voor de start in De Wallevis vertelt wethouder Wilma Baartmans dat menig Steenbergenaar eigenlijk niet zoveel op heeft met de rijke geschiedenis van stad en helaas veel sporen naar vroeger zijn uitgewist. Daarnaast benadrukt ze de belangrijke rol van vrouwen in de geschiedenis van de stad. Bij de Wallevis werden alle wandelaars ontvangen en werd gratis koffie geschonken die gesponsord was door de RPS met de echte Steenbergse Slof van bakker van Broekhoven uitgedeeld.

Veel waardering voor de wandeling na het bezoeken van bijna dertig markante en monumentale punten.

Witte Villa

Zo horen de wandelaars onder andere bij de Witte Villa over de familie Van Loon en de suikerfabriek door Co Oerlemans, op de begraafplaats aan de Nassaulaan over de afloop van de Tweede Wereldoorlog vertelde Robert Catsburg een verhaal over de 2 bekende vliegeniers Guy Gibson en James B. Warwick. En bij het stadhuis waren de 2 zeemeerminnen ( Diny Gladdines en Anjella Neelen)van het wapen naar beneden gekomen om iets over de Steenbergenaren en hun legende te vertellen. Bij de oude pastorie in de Grote Kerkstraat verbazing over de grootte van de wijnkelder onder het gebouw dat nu als winkelpand wordt gebruikt. In de kerken over de (schuil)kerken in de loop der eeuwen. Ook de beiden kerken de Gummaruskerk en de Nederlandse Hervormde Kerk deden hun deuren open voor een rondleiding.

In het stadskantoor luisteren ze weer aandachtig naar Jan Peeters die vertelt over het 17de-eeuwse schilderij van het middeleeuwse stadhuis van Steenbergen.

Maaltijd

Na afloop kwamen alle wandelaars terug bij restaurant de Wallevis waar ze warm ontvangen werden. Er werd getrakteerd op heerlijke snacks en een optreden van Bernd Vroon en Jan Lichtenberg die nummers zongen over de oude bakkers en wat er allemaal verloren is gegaan. Daarna gingen ongeveer 70 wandelaars een Steenbergse maaltijd nuttigen.

We willen natuurlijk de 5 gidsen (Tanja Vermeulen, Hanneke Meulblok, Cees van Vugt, Wim Visser en Ad Vermeulen) en alle anderen die deze wandeling mogelijk hebben gemaakt, hartelijk bedanken voor hun bijdrage. 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief