De straten in Nieuw-Vossemeer worden hoogstwaarschijnlijk voor de laatste keer bereden
De straten in Nieuw-Vossemeer worden hoogstwaarschijnlijk voor de laatste keer bereden Foto: Claudia Koole

"Ambitie ontbreekt voor voortzetting wielerronde."

Door: Claudia Koole Actueel

NIEUW-VOSSEMEER - In de straten van Nieuw-Vossemeer is het niet zo druk als andere jaren. Het evenement heeft z'n top gekend in voorgaande jaren. Het is zelfs zo ver gekomen dat na de 70ste editie, en na 86 jaar, een stop ingelast moet worden. Voortzetting is er niet. Het huidige bestuur betreurt dit.

De 70ste wielerronde in Nieuw-Vossemeer kent een zwart randje

30 jaar geleden waren er 3500 mensen die de wielerronde kwamen bezoeken volgens penningmeester Jan Knuit. De afsterving is zichtbaar op straat, maar niet in de benen van de wielrenners.

Leeftijd

"Laatste ronde van Nieuw-Vossemeer? Wat ooit begon in 1932 eindigt, zoals het zich nu laat aanzien, in 2018. Het huidige bestuur van de stichting wielercriterium Nieuw-Vossemeer is met 2 (van de 3) man op zodanige leeftijd gekomen dat ze stopt met het organiseren van de jaarlijkse wielerronde." Zo luidt het voorwoord in het wielerblaadje bij de wielerronde van 2018. De twee heren Jan Akkermans en Jan Knuit zijn tachtigers. Zoon John Akkermans is jonger. "Maar hij gaat dat niet alleen voorzetten", laat Jan Knuit weten.

Ondersteuning

De wielersport heeft z'n beste tijd gehad. Hoewel sport goed wordt gestimuleerd vanuit gemeentelijk beleid, baart het gemeente Steenbergen ook zorgen. Raadslid Maurice Remery: "Het grote gebrek aan vrijwilligers is het grote probleem. Bij het wielercomité is dat zo, maar je ziet dit ook bij andere evenementen en dit is zorgwekkend. Als gemeente kun je faciliteren en ondersteunen, en dit wordt ook volop gedaan en willen we blijven doen, echter blijft het draagvlak en ondersteuning door vrijwilligers en burgers noodzakelijk." Dat draagvlak is thans ver te zoeken. Jan Knuit weet ongeveer wel waar de schoen wringt.

Laatste eer

"Mensen hebben te veel nu. De ambitie ontbreekt voor voortzetting van de wielerronde. We hebben echt grote renners gehad. Het is een prachtige sport, maar het gaat niet anders." Jarenlang hebben ze sponsors gehad. Buiten de Rabobank zijn die nu achterwege gelaten. Knuit: "Voor ons is het een laatste eer geweest om alles zelf te betalen. We hadden nog wat in kas en we gaan er trots op dat we het op deze manier hebben kunnen doen voor de 70ste keer. "

Winnaars

Maar helemaal wil het bestuur de moed niet laten zakken. Wie de wielersport een warm hart toedraagt en vindt dat het niet uit het straatbeeld van Nieuw-Vossemeer mag verdwijnen, moet nu opstaan en zich sterk maken. Dat gaat door aanmelding bij het huidige bestuur of via www.knwu.nl als overkoepelende organisatie. Dan kan de grote prijs Merijntje Gijzen blijven. De winnaars voor deze 70ste editie zijn: Kevin Reuvers bij Elite Belofte mannen, Manuel Michielsen bij Junioren en Jaco van Beusichem bij Amateurs Sportklasse. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief