Joyce Joosen staat tussen de nieuwe 'social workers' Justin en Morgan in voor Team Superkids Steenbergen
Joyce Joosen staat tussen de nieuwe 'social workers' Justin en Morgan in voor Team Superkids Steenbergen Foto: Claudia Koole

Speciale aandacht voor jonge mantelzorgers

Door: Claudia Koole Actueel

Kinderen die zelf aan mantelzorg onderworpen zijn in hun leven worden in het Team Superkids Steenbergen opgetild

STEENBERGEN - Bij mantelzorgers wordt automatisch de term volwassen geplaatst, maar in de praktijk ligt dit anders. Er zijn ook veel jongeren, zelfs kinderen, die als mantelzorgers aan werk zijn omdat de privé situatie zich daar nu eenmaal voor leent. Dit is Joyce Joosen, coördinator mantelzorg ondersteuning in Steenbergen, opgevallen en zij realiseerde zich dat er iets opgezet moest worden voor jonge mantelzorgers. Ze plaatste een oproep en kreeg gehoor.

DOOR CLAUDIA KOOLE

"Jongeren en kinderen kunnen het best begeleid worden door jonge vrijwilligers", laat Joyce Joosen weten. "Zij zijn handiger met social media en gaan makkelijk aan de slag met kinderen." Op haar oproep kwamen diverse reacties binnen. Onder meer van Morgan Harteveld (20), Justin van der Zande (17) en Roosie Hermus (20) die alle drie uit Steenbergen komen.

Gezinsdruk

Het gaat met name om kinderen, als jonge mantelzorgers, die opgroeien in een situatie met een beperking in de familie. Joosen: "Deze kinderen moeten meer doen, kunnen zich ook meer zorgen maken en het legt vaak een druk op het gezin." Het gaat hier om bestaande jonge mantelzorgers in de leeftijdsklasse 8-14 jaar. Het nieuwe Team Superkids Steenbergen spant zich in om bezig te gaan zijn met deze jonge mantelzorgers, zodat ze zelf even 'ontzorgd' worden en leuke dingen gaan doen. Dat kan van alles zijn. Te denken valt aan activiteiten en andere ontspanningsmogelijkheden met spelletjes.

Social Work

Met basisscholen in Steenbergen en omgeving wordt nog contact opgenomen. Het Team Superkids Steenbergen staat nog in de kinderschoenen, maar het enthousiasme is reeds geboren. Morgan Harteveld en Justin van der Zande studeren beide aan de Avans Hogeschool in Breda, de opleiding Social Work die meteen een link legt met de inzet voor Team Superkids Steenbergen. "Ik deed eerst een juridische opleiding", vertelt Morgan. "Maar ik wilde liever met mensen bezig zijn. De juridische opleiding heb ik wel afgemaakt. Nu wil ik me hiermee bezig houden."

Workshops

Justin geeft een soortgelijke reden voor deelname aan het splinternieuwe team. "Ik wilde eerst bouwkunde gaan doen, maar door gesprekken en testen kwam ik op wat anders uit. Toen ik het binnen mijn familie vertelde dat ik Social Work ging doen, vonden ze dit bij mij passen." Een plan is al uitgewerkt, maar de praktijk moet nog meer ingevuld gaan worden. Dat gebeurt door de social workers Morgan, Justin en Roosie. Dit houdt in dat er bijvoorbeeld workshops gegeven worden op basisscholen. Het is de bedoeling om nog dit jaar daadwerkelijk te starten. Daarbij moet het nieuwe begrip jonge mantelzorgers nog een plaats krijgen binnen de samenleving.

Doel

Jonge mantelzorgers is een groep die niet veel opvalt in de samenleving. De noodzakelijke hulp die verleend wordt door kinderen in een bepaalde gezinssituatie is niet altijd zichtbaar. Om ook hun ontwikkeling optimaal te laten verlopen, hiervoor wordt Team Superkids Steenbergen opgezet. Het doel is om deze kinderen aan te sturen met professionals die als vrijwilliger werken. Het begrip jonge mantelzorgers wordt regelmatig anders opgepakt.

Opleidingsachtergrond

"Het is niet zo dat we naar jonge mantelzorgers op zoek zijn om taken te laten verrichten, want die bestaan al en daar gaat het juist om", laat Joyce Joosen weten. Het zijn de minderjarigen die zelf begeleid gaan worden door de opgeleide social workers die in hun opleiding hulpverlening hebben waarmee ze deze doelgroep van dienst kunnen zijn. Het is wel zo dat nieuwe vrijwilligers zich te allen tijde mogen aanmelden. "Dan gaat het om vrijwilligers met een opleidingsachtergrond", laat Joyce Joosen weten om de jonge mantelzorgers te begeleiden. Geïnteresseerden kunnen zich wenden tot en aanmelden bij Vraagwijzer in Steenbergen. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief