Foto: Claudia Koole

Gemeente Steenbergen met inwoners in gesprek over toekomstscenario's

  Algemeen,Nieuws

STEENBERGEN - Hoe willen we over twintig jaar wonen, leven en werken in de gemeente Steenbergen? De komende tijd gaat de Gemeente Steenbergen hier weer uitgebreid over in gesprek met de inwoners van de verschillende kernen. Uiteindelijk moet een en ander resulteren in de Toekomstvisie Steenbergen 2040, welke naar verwachting begin volgend jaar wordt vastgesteld door de gemeenteraad.


In september kan iedereen meepraten over de toekomst van Steenbergen tijdens de zogeheten Toekomstcafés en 'On Tour'-bijeenkomsten in alle dorpskernen. Het is een vervolg op de eerdere 'rondjes' langs de kernen, waarbij honderden inwoners hun ideeën kenbaar maakten. Deze ideeën vormen de basis voor een viertal uitgewerkte toekomstscenario's: 'Buiten gewoon leven' (wonen en leven met de natuur en voorzieningen dichtbij), 'Hechte kernen doen het zelf'(betrokken inwoners regelen veel voor hun kern), 'Eigen initiatief werkt'(ondernemende inwoners krijgen de ruimte voor nieuwe ideeën) en 'Smaakmaker van morgen' (de toekomst van de landbouw, die komt hier vandaan).

Filmpjes

Van elk scenario zijn animatiefilmpjes gemaakt, die vanaf 3 september te zien zijn via www.steenbergen2040.nl. "Op basis van de eerdere reacties van onze inwoners hebben we de verschillende mogelijkheden voor de toekomst van Steenbergen in filmpjes weergegeven", legt burgemeester Ruud van den Belt uit. "Bij deze roep ik dan ook iedereen op om het scenario van zijn of haar keuze online door te geven of naar de bijeenkomsten in de kernen te komen. Want samen maken we de toekomst van Steenbergen".

Kiezen

Vanaf 3 september kunnen inwoners, ondernemers en andere organisaties in Steenbergen kiezen voor de toekomst die bij hen past. Dit kan op verschillende manieren. Zo is het mogelijk om via https://steenbergen.ikpraatmee.nl/ de keuze voor scenario's kenbaar te maken. Dat kan eveneens ter plekke, in de eigen dorpskern. Het team van Steenbergen 2040 gaat namelijk 'on tour' naar alle kernen om daar met inwoners in gesprek te gaan. De Gemeente Steenbergen nodigt inwoners in elke kern ook nadrukkelijk uit voor een Toekomstcafé: een bijeenkomst waar inwoners samen de gewenste koers voor de gemeente kiezen. Daarnaast houdt de Gemeente Steenbergen aparte bijeenkomsten voor ondernemers en specialisten op het gebied van zorg/sociaal domein, ruimte en onderwijs.

Aftrap

De aftrap van de verschillende bijeenkomsten is komende dinsdag met On Tour Nieuw- Vossemeer, van 12.00 uur tot 15.00 uur bij de basisschool. Woensdag volgen van 13.00 uur tot 16.00 uur On Tour Steenbergen op de Markt en van 19.30 uur tot 21.30 uur Toekomstcafé Nieuw-Vossemeer in Dorpshuis Vossenburcht. Donderdag staat van 9.00 uur tot 12.00 uur On Tour Dinteloord op de Markt op het programma en vindt van 19.30 uur tot 21.30 uur Toekomstcafé Dinteloord in het Dorpshuis plaats. De laatste bijeenkomst deze week is het team van Steenbergen 2040 tijdens de Jaarmarkt Steenbergen van 15.00 uur tot 19.00 uur eveneens present in 't Cromwiel.

Volgende week

Volgende week maandag 9 september worden de sessies hervat met On Tour De Heen in Dorpshuis De Stelle van 12.00 uur tot 15.00 uur en met Toekomstcafé De Heen in Dorpshuis De Stelle van 19.30 uur tot 21.30 uur. Woensdag 11 september is Welberg aan de beurt met On Tour Welberg van 12.00 uur tot 15.00 uur in de kantine van SC Welberg en met Toekomstcafé Welberg van 19.30 uur tot 21.30 uur, eveneens in de kantine van SC Welberg. Kruisland is op donderdag 12 september het toneel van twee bijeenkomsten: On Tour Kruisland van 12.00 uur tot 15.00 uur in Dorpshuis Siemburg  en Toekomstcafé Kruisland van 19.30 uur tot 21.30 uur op dezelfde locatie. Op dinsdag 17 september ten slotte is er nog een Toekomstcafé in de St. Gummaruskerk in Steenbergen van 19.30 uur tot 21.30 uur. Aanmelden voor een bijeenkomst kan via: toekomst2040@gemeente-steenbergen.nl.

Toekomstbeeld

De voorkeur van iedereen die meedoet worden verwerkt tot één toekomstbeeld. Het eindresultaat is de visie Steenbergen 2040. Deze wordt zoals gezegd waarschijnlijk begin volgend jaar vastgesteld door de gemeenteraad.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief