Foto: Addo Sprangers

Nieuw beleid arbeidsmigratie in de maak

  Algemeen,Nieuws

STEENBERGEN - De Gemeente Steenbergen is bezig met de uitwerking van nieuw beleid op het gebied van arbeidsmigratie. De resultaten van een eerder dit jaar uitgevoerde enquêtes worden straks door het college besproken met de gemeenteraad, waarna uitgangspunten voor het nieuw te maken beleid zullen worden geformuleerd.


In juli heeft de gemeente twee verschillende vragenlijsten verspreid om inwoners en arbeidsmigranten te bevragen over zaken rondom arbeidsmigratie. 325 inwoners hebben via de website steenbergen.ikpraatmee hun mening gegeven over onder andere huisvesting en deelname van arbeidsmigranten aan de maatschappij. Daarnaast hebben 48 arbeidsmigranten gereageerd op een meertalige enquête. De resultaten worden gebruikt in de afweging voor het nieuwe beleid rondom arbeidsmigratie. De gemeenteraad zal dit beleid in november van dit jaar vaststellen.

Afspraken

In 2010 heeft de gemeente Steenbergen huisvestingsbeleid voor arbeidsmigranten vastgesteld. Daarmee was zij een van de eerste gemeenten die dit regelde. De sterke groei van het aantal arbeidsmigranten de afgelopen jaren vraagt om goede afspraken over wonen in woonwijken, grootschalige huisvesting, integratie en participatie, toezicht en handhaving. Voor nu en voor de toekomst. Het aantal arbeidsmigranten dat in de gemeente Steenbergen werkt en verblijft zal naar verwachting de komende jaren verder toenemen. Daarom is volgens het college een breed gedragen beleid nodig, met voor iedereen een goede balans tussen wonen en werken in een prettige, veilige leefomgeving.

Vragenlijsten

Op de vragenlijst op steenbergen.ikpraatmee hebben in totaal 325 inwoners gereageerd. Uit de resultaten blijkt dat de meerderheid van de respondenten vindt dat werkgevers/ uitzendbureaus verantwoordelijk zijn voor goede huisvesting. 70% geeft aan dat de gemeente een informatiepakket voor arbeidsmigranten zou moeten samenstellen. Arbeidsmigranten krijgen het advies de Nederlandse taal te leren, zodat zij zoveel mogelijk onderdeel kunnen worden van de samenleving. Verder beschrijven respondenten hun ervaringen met arbeidsmigranten. Op de enquête uitgezet onder arbeidsmigranten hebben 48 personen gereageerd. Een groot deel van de respondenten wil hier langer dan drie jaar blijven. Zij vinden huisvesting in een kamer of in een woning het prettigst. 65% van hen geeft aan graag de Nederlandse taal te willen leren.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
 

Vacatures

Technicians

Bergen op Zoom

Teamleider verpakking

Steenbergen

Horeca-kanjers

Oud-Vossemeer

Productiemedewerker m/v

Tholen

Medewerker boomkwekerij

Zundert / Wernhout