Foto: Jan Dirk Huijser

Open dag op de West-Brabantse Waterlinie

  Algemeen,Nieuws

STEENBERGEN - Fort de Roovere, het Ravelijn, Waterschans en Fort Henricus in Steenbergen. Het zijn de vier forten van de Brabantse Wal waaraan de afgelopen jaren veel is gewerkt binnen het project Landschap van Allure, maar na jaren van (ver)bouwen en restaureren is de West Brabantse Waterlinie nu in ere hersteld en dat wordt gevierd!


Op zondag 20 oktober wordt in Bergen op Zoom en Steenbergen een open dag georganiseerd die volledig in het teken staat van die West Brabantse Waterlinie, een historische verdedigingslinie. De open dag begint om 11.00 uur met de officiële opening van het fort in Steenbergen en vanaf 12.00 uur vinden er diverse activiteiten plaats op het gebied van cultuur, natuur en erfgoed op de Forten van de Brabantse Wal. "Zowel jong als oud kan meedoen aan of genieten van allerlei feestelijke, culturele, creatieve, architectonische, historische, sportieve en muzikale activiteiten en optredens", aldus de organisatie. "Er rijdt dan ook een speciale bus langs de vier forten én langs Blauwe Sluis, Roode Weel, Benedensas en Dintelse Gorzen. De gidsen in de bus geven informatie over al deze locaties."

Uitkijktoren Fort Henricus

De uitkijktoren in Steenbergen wordt om 11.00 uur officieel geopend. Burgemeester Ruud van den Belt draagt de uitkijktoren over aan voormalig burgemeester Jan Hoogendoorn van Steenbergen, die zijn afscheidscadeau vervolgens weer aan de inwoners van Steenbergen en alle bezoekers van Fort Henricus schenkt. "Met de officiële openingshandelingen geven we een boodschap mee aan iedereen die in de toekomst een bezoek brengt aan de West Brabantse Waterlinie." Bestuurders van de gemeente Steenbergen, gemeente Bergen op Zoom en Natuurmonumenten verrichten deze handeling samen met de gedeputeerde van de Provincie Noord Brabant en een aantal kinderen.

Ravelijn

In Bergen op Zoom worden op het Ravelijn – ingang aan de Korneel Slootmanslaan 1 – eveneens tal van activiteiten georganiseerd. Naast sport- en spelactiviteiten door Joy Company zijn er kinderactiviteiten en verzorgen De Makers van Bergen op Zoom een expositie. Ook de gidsen van SBM en IVN Groene Zoom zijn actief, er zijn theateracts en VVV Brabantse Wal en Schuttersgilde Sint Sebastiaan Bergen op Zoom en Borgvliet presenteren zich. Muziek komt er van de Strijkers Academie en het Centrum voor de kunsten Bergen op Zoom (CKB) met onder andere een harpconcert. Culinair Vleghels zorgt voor eten en drinken.

Fort Roovere

Ook Fort de Roovere aan de Ligneweg 3 in Halsteren staat bol van de activiteiten. Naast sport- en spelactiviteiten door Joy Company presenteren Borgerij Berghen opden Zoom en Cavalerie 1588 zich. Er zijn verschillende zing- en dansoptredens en er zijn theateracts. Gidsen van SBM en IVN Groene Zoom geven informatie. Ook VVV Brabantse Wal en WBWL Explorer app ontbreken hier niet, terwijl bezoekers bij De Schaft terechtkunnen voor eten en drinken.

Expeditie Zuiderwaterlinie

De open dag én de opening van de uitkijktoren stonden eerder gepland op zaterdag 8 juni, maar toen konden de evenementen niet doorgaan vanwege het slechte weer. Toch was er de afgelopen maanden al veel aandacht voor de West-Brabantse Waterlinie én de Brabantse Wal. De West Brabantse Waterlinie maakt onderdeel uit van de langere Zuiderwaterlinie. Dit is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland die elf vestingsteden met elkaar verbindt.

Landschappen van Allure

De open dag op zondag 20 oktober is de officiële afronding van het project Landschappen van Allure als het gaat om de Brabantse Wal. Dankzij investeringen, participatie en innovatie is landschap de Brabantse Wal de afgelopen jaren doorontwikkeld. De provincie heeft in totaal 56 miljoen euro in 8 projecten geïnvesteerd.

 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief