Bij het bevrijdingsmonument De Klok aan de Canadezenweg in Welberg vond afgelopen maand al een herdenkingsplechtigheid plaats.
Bij het bevrijdingsmonument De Klok aan de Canadezenweg in Welberg vond afgelopen maand al een herdenkingsplechtigheid plaats. (Foto: Will Rombouts)

Volop activiteiten rond herdenking bevrijding

  Algemeen,Nieuws

STEENBERGEN - Het is dit jaar precies 75 jaar geleden dat West-Brabant werd bevrijd in de Slag om de Schelde. Het laatste, zware gevecht in het Brabantse deel van deze slag vond plaats in de huidige gemeente Steenbergen, vooral bij Welberg. De voorbije periode vonden er al vele activiteiten rond de herdenking van de bevrijding plaats. Ook de komende tijd staan in de verschillende dorpskernen de nodige activiteiten op het programma.


Zo is deze week in het Ambachtsmuseum De Holle Roffel in Kruisland een tentoonstelling met historisch materiaal en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog gestart. In de hal van het gemeentehuis van Steenbergen is sinds woensdag de fototentoonstelling 'Vrij' te zien, een expositie rondom dit thema samengesteld uit eigen werk van leden van Fotoclub Brabantse Wal.

Toertocht

Op initiatief van het Bevrijdingsmuseum Zeeland vindt op zaterdag 26 oktober in samenwerking met de Gemeente Steenbergen en Stichting Bevrijding Brabantse Wal een toertocht met historische voertuigen plaats welke om 09.00 uur start in Dinteloord en via Steenbergen en Welberg rond 14.00 uur eindigt in Bergen op Zoom. Op woensdag 30 oktober houdt historicus Frans van Eekelen namens heemkundekring De Steenen Kamer een lezing over de rol van het Steenbergse verzet in de aanloop naar de bevrijding. Leerlingen van 't Ravelijn maken, met dank aan Stichting Veteranen Steenbergen (VeSt), van 31 oktober tot en met een ontdekkingstocht langs plekken die een rol hebben gespeeld in de Slag om de Schelde. De tocht eindigt met een 'gathering together' bij het Bevrijdingsmonument in Welberg, aansluitend op de officiële herdenking van 2 november.

Canadese afvaardiging

Die herdenking begint om 09.00 uur in het centrum van Steenbergen, waar de Gemeente Steenbergen en de Werkgroep 75 Jaar Bevrijding vertegenwoordigers ontvangen van verschillende Canadese regimenten die Steenbergen en Welberg hebben bevrijd. Vanaf 10.00 uur laten twee re-enactmentgroepen, gekleed in authentieke uniformen, verschillende aspecten van het soldatenleven uit de Tweede Wereldoorlog zien. 's Middags, om 13.30 uur, is het Klaproosviaduct in Welberg het toneel van de onthulling van een informatiepaneel door de Dorpsraad, waarbij ook het concept van het beschilderen van een viaduct symbolisch zal worden overhandigd aan de Canadezen. De officiële herdenking vindt om 14.30 uur plaats bij het bevrijdingsmonument De Klok aan de Canadezenweg. In het centrum van Welberg staat aansluitend een heuse 'meet and greet' met de Canadese gasten op het programma, met live muziek, dans, theater, presentaties, films en lezingen.

Historische beelden

In de Vossenburcht in Nieuw-Vossemeer houdt Heemkundekring Ambachtsheerlijkheid een dag later in het dorpshuis vanaf 14.00 uur en middag met muziek en een lezing. Daarnaast wordt voor de allereerste keer ook de geheel gerestaureerde film met historische beelden over de bevrijding van het dorp vertoond. 'Last but not least' verzorgt Harmonie Amicitia samen met fanfare Lector et Emergo uit Zoutelande op zaterdag 9 november vanaf 20.00 uur een heus bevrijdingsconcert in zaal 't Cromwiel in Steenbergen.

 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief