De burgemeester nam het erelidmaatschap gisteren in ontvangst.
De burgemeester nam het erelidmaatschap gisteren in ontvangst. (Foto: Will Rombouts)

Burgemeester Van den Belt erelid van South Alberta Light Horse Regiment

  Algemeen,Nieuws

STEENBERGEN - Burgemeester Ruud van den Belt is zaterdagmiddag benoemd tot erelid van The South Alberta Light Horse Regiment Association. Dat gebeurde tijdens een lunch met een afvaardiging van het Canadese regiment in de Gummaruskerk in Steenbergen


Het regiment was in november 1944 verantwoordelijk voor de bevrijding van de gemeente Steenbergen. Van den Belt  maakt zich steevast nadrukkelijk sterk voor de herdenking van het oorlogsleed en de slachtoffers. Het aanhalen, vasthouden en verder versterken van de banden met de nazaten en opvolgers van onze Canadese bevrijders, is voor de burgemeester van groot belang. Niet alleen als burgervader, maar ook als mens én veteraan heeft hij dit thema hoog in zijn vaandel staan. Als lid van de Koninklijke Marechaussee is hij zelf op vredesmissie geweest in Israël en de Sinaï. Op zijn initiatief heeft de gemeente Steenbergen een eigen Veteranendag gekregen, van waaruit de Stichting Veteranen Steenbergen is ontstaan. En de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg heeft in hem een warm pleitbezorger gevonden voor de betere positionering van Welberg e.o. in de Slag om de Schelde, die 75 jaar na dato eigenlijk pas de aandacht heeft gekregen die deze bevrijdingsstrijd verdient.

Klaprozenlint

Namens de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg, of beter gezegd nog uit naam van heel de lokale gemeenschap, bracht de burgemeester in 2016 een bezoek aan Canada, om daar een replica van het Welbergse bevrijdingsmonument 'De Klok' mede te installeren. De beide 'Liberation Bells' worden sindsdien jaarlijks bij de herdenking in november tegelijkertijd geluid. Zo ook op deze speciale dag. Een gebaar dat duizenden kilometers afstand overbrugt, waardoor de onderlinge band - in het bijzonder met het South Alberta Light Horse Regiment –nooit verloren zal gaan. Met datzelfde doel voor ogen reikte de burgemeester tijdens de lunch alle Canadese gasten persoonlijk de hand en gaf hij hen een klaproosschildje mee. Met deze klaproosschildjes van de Dorpsraad Welberg wordt wereldwijd een lint van klaprozen nagestreefd, ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
 

Vacatures

Technicians

Bergen op Zoom

Teamleider verpakking

Steenbergen

Horeca-kanjers

Oud-Vossemeer

Productiemedewerker m/v

Tholen

Medewerker boomkwekerij

Zundert / Wernhout